Euron stärks mot dollarn

De europeiska statsobligationsräntorna sjönk något under onsdagens handel, särskilt i Spanien och Italien, efter att ha dalat även under gårdagen. Räntenedgången kom trots att börserna i dag återhämtade sig från gårdagens fall.

I Portugal steg räntorna i dag tillfälligt efter att den sittande regeringen fällts av vänsteroppositionen. Tioårsräntan sjönk dock tillbaka och ligger alltjämt en bit under 3-procentstrecket.

På valutamarknaden fick pundet stöd av ljus brittisk arbetsmarknadsdata. Kronan försvagades något medan euron stärktes mot dollarn. I USA firar man Veterans Day med stängda penningmarknader, men i Europa fortsatte centralbankssignalerna där Ignazio Visco pekade på att centralbanken kommer att överväga en sänkning av inlåningsräntan och eventuella förändringar av tillgångsköpsprogrammet.

“Den lämpliga graden av penningpolitiska lättnader måste upprätthållas för att uppfylla vårt inflationsmål”, sade han. Alla inom ECB är dock inte för mer stimulanser. Estlands centralbankschef Ardo Hansson, även han ECB-ledamot, är alltjämt emot att sänka centralbankens inlåningsränta, enligt en intervju med The Wall Street Journal.

ECB:s ordförande Mario Draghi berörde inte penningpolitik i sitt tal i London i dag.

I morgon väntas flera europeiska länders KPI-siffror, en riksdagsutfrågning om den svenska penningpolitiken och flera Fed-tal.

Portugals regering har slutligen fällts efter en omröstning i parlamentet, knappt två veckor efter att den tog makten. Nu väntas istället en ny vänsterledd regering med åtstramningskritiska förtecken.

“Osäkerhet kopplat till den tidigare minoritetsregeringen och åtstramningspolitiken har bidragit till en större ränteuppgång i Portugal än övriga länder i Sydeuropa senaste veckorna”, kommenterade SEB.

Fokus på Kina har fortsatt under dagen där statistik över industriproduktionen återigen kom in något under förväntan vid +5,6 procent i årstakt. Samtidigt var fasta investeringar något över förväntan, liksom detaljhandeln, och “dagens data passar väl in med Kinas mål om att balansera om från investeringar till konsumtion”, enligt Danske Bank.

Vidare har Kinas premiärminister Li Keqiang enligt den statliga dagstidningen China Daily utlovat kraftfulla åtgärder för att stödja tillväxten och anspelat på ytterligare stimulanser. Danske Bank tolkar hans uttalanden som att ytterligare styrräntesänkningar ligger i korten, även om det inte är bankens huvudscenario.

Prosperas undersökning visade under morgonen på något stigande inflationsförväntningar hos penningmarknadens aktörer på ett års sikt. Riksbanken har enligt Nordea ändå anledning att vara orolig då förväntningarna är under 2 procent för alla tidshorisonter – men att de har stabiliserats under den senaste tiden bör dock utgöra en viss lättnad för Riksbanken.

Bank of America Merrill Lynch upprepade i dag sin positiva syn på den svenska kronan på medellång sikt. Banken anser att Riksbanken till slut kommer att ha mindre utrymme att lätta på penningpolitiken i jämförelse med ECB. EUR/SEK förväntas sjunka till 9,10 i slutet av nästa år, då Riksbanken gradvis drar tillbaka politiken och blir mer tolerant för kronstyrka.

Från svenskt håll presenterades även arbetslöshetstal från Arbetsförmedlingen. Den öppna arbetslösheten låg kvar vid 4,1 procent i oktober, i linje med marknadens förväntan enligt SIX News enkät.

“Arbetslösheten fortsätter att sjunka för inrikes födda och den ligger nu på 4,8 procent. Samtidigt stiger arbetslösheten för utrikes födda till 21,8 procent. Det stärker oss i vår uppfattning att matchningsproblemen på arbetsmarknaden nu börjar förstärkas”, kommenterade Swedbank.

Hushållen har samtidigt blivit mer pessimistiska gällande sysselsättningen i Sverige, där en majoritet nu befarar stigande arbetslöshet, enligt en undersökning av SKOP.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF