Europolitan: Satsar på nästa mobilvåg

Mobiloperatören Europolitan har onekligen medvind. Nu satsar bolaget helhjärtat på nästa tillväxtvåg: mobila datatjänster.

Europolitan har verkligen lyckats med sin mobilsatsning. Bolaget tjänar pengar som gräs och värderas till hela 60 miljarder kronor. I år tjänar bolaget drygt 1,5 miljarder på en omsättning på knappt 4,4 miljarder. Det ger en vinstmarginal på hela 34 procent. Marginalerna kommer dessutom förmodligen att fortsätta uppåt de närmaste åren.

Genom att rikta in sig på företagsmarknaden har Europolitan lyckats skumma grädden av mobiltelemarknaden. Europolitans kunder är mer trogna och ringer betydligt mer än exempelvis Netcoms kunder. Det visar sig i en intäkt per kund som är nästan dubbelt så hög och en lägre kundomsättning.

Den genomsnittliga intäkten för de vanliga abonnenterna fortsätter dessutom att öka. Förra året ökade intäkten per kund med fyra procent, till 571 kronor per månad. Enligt uppgifter från Post och Telestyrelsen (PTS) hade Europolitan vid förra halvårsskiftet endast 16 procent av de svenska mobilabonnenterna, men hela 28 procent av intäkterna på den svenska mobilmarknaden. Det visar hur effektiv Europolitans strategi har varit så här långt.

Kunderna en tillgång

Dessa kunder är dessutom en tillgång i bolagets satsning på mobila datatjänster. Det kommer troligen att ta ganska lång tid innan mobila datatjänster verkligen slår igenom bland vanliga användare. Men Europolitans kunder tillhör sannolikt dem som först kommer att anamma den här nya typen av tjänster.

Och nu har Europolitan verkligen dragit igång satsningen på framtidens datatjänster. Under hösten har bolaget presenterat en mängd samarbetsavtal med tjänsteutvecklare och innehållsleverantörer. Dessutom har bolaget lanserat en WAP-portal och internettjänsten Hantera, där kunderna kan skräddarsy de tjänster och den information de är intresserade av.

Filosofin bakom satsningen är att Europolitan ska kunna erbjuda ett paket av tjänster som ger användarna möjlighet att göra allt de vill med sin mobiltelefon. Ju mer användbar kunderna uppfattar sin mobiltelefon, desto mer kommer den att användas, vilket ger högre intäkter till Europolitan, är Isakssons filosofi.

Enligt Isaksson kommer därför de nya tjänsterna inte bara att ge intäkter i sig, utan de kommer även att innebära att kunderna använder telefonen i allt högre utsträckning och därmed genereras även mer taltrafik i nätet. Målgruppen är naturligtvis bolagets starka målgrupp, företagskunder. Det är just de som kan tänkas vara intresserade av WAP-tjänster och dessutom kan tänka sig att betala för dem. Europolitan tror att det kommer att ta betydligt längre tid för WAP att slå igenom bland privatpersoner.

Europolitan har det senaste halvåret presenterat en mängd samarbetsavtal med tjänsteföretag som Nocom, WM-data, Aspiro, Consafe Infotech med flera för utveckling av nya tjänster.

Ny teknik

Om Europolitan ska kunna erbjuda denna typ av tjänster till tidiga användare gäller det att hela tiden vara tidigt ute med ny teknik. Det vill till att bolaget kan locka dem som vill ha det senaste, och som är relativt prisokänsliga.

Ny teknik är därför en viktig hörnsten i satsningen. Tomas Isaksson tror att den nya teknik som nu införs i mobilnätet blir det verkliga startskottet för den mobila databoomen. Under hösten blev bolaget den första mobiloperatör i världen som erbjuder dataöverföring i högre hastigheter, HSCSD. HSCSD ger överföringshastigheter på 43,2 kbit/s jämfört med tidigare 9,6 kbit/s.

Europolitan kommer också att vara tidigt ute med nästa utvecklingssteg av mobilnäten, GPRS (General Packet Radio Systems), som ger än högre överföringshastigheter för datatjänster och gör det möjligt för mobilanvändarna att alltid vara uppkopplade mot internet. Enligt planerna kommer det att finnas tillgängligt i Europolitans nät mot slutet av året.

Men en sådan strategi medför också en högre finansiell risk. Risken för felinvesteringar i teknologi som inte håller vad den lovar ökar naturligtvis. HSCSD och GPRS-satsningarna är just sådana exempel. Det finns fortfarande inga telefoner som stödjer dessa standarder fullt ut. De kommer först senare i år, om allt går enligt planerna.

Det tar också tid för ny teknologi att slå igenom och det tar tid att ändra abonnenternas beteende. Det tog exempelvis flera år för SMS att nå ett par procent av omsättningen. Detsamma gäller sannolikt även för andra typer av mobila datatjänster.

Tidigt ute

Men Isaksson anser att det är viktigt att vara tidigt ute. Dels är det viktigt att lära sig tekniken, nya affärsmodeller och kundernas reaktioner. Dels gör det att bolaget tidigt får kontakt med duktiga tjänste- och innehållsleverantörer som ligger långt framme.

Även om de här tjänsterna inte genererar några stora pengar nu är Europolitan onekligen väl positionerat för att profitera om och när efterfrågan tar fart. Genom att vara tidigt ute med ny teknik och nya tjänster kan bolaget åter skumma grädden av marknaden och ta de tidiga prisokänsliga företagskunderna.

Men allt är inte frid och fröjd. De stora vinsterna sticker i ögonen på många, särskilt på den reglerande myndigheten, Post och Telestyrelsen. PTS har i princip förklarat krig mot den svaga konkurrensen på mobiltelemarknaden och har ett helt batteri med åtgärder som ska öppna marknaden för konkurrens och som därmed kan drabba Europolitan.

Bland annat har PTS lagt fram ett förslag till förändring av telelagen. Enligt förslaget ska alla mobiloperatörer tvingas erbjuda nya operatörer tillträde till mobilnäten. Det ska dock ske till marknadsmässiga villkor och i mån av tillgång på kapacitet. Om parterna inte kan komma överens om vad som är “marknadsmässiga” villkor ska PTS medla. Om allt går enligt planerna ska lagförslaget kunna träda i kraft redan den första april i år.

Ett annat förslag som kan få stora konsekvenser för mobiltelemarknaden är krav på så kallad “nationell roaming”. Det innebär att nya operatörer ska kunna använda sig av de etablerade operatörernas nät i områden där det egna nätet saknar täckning. Det innebär att det skulle vara praktiskt möjligt för nya mobiloperatörer att börja bygga egen kapacitet. Genom nationell roaming behöver inte en ny operatör bygga ett helt nationellt nät utan kan direkt börja konkurrera på marknaden. Det här gör bland annat att operatörerna för tredje generationens nät kan bli helt nya spelare.

Fler om kakan

Men det kan också innebära att det kan bli fler GSM-operatörer. Den fjärde licensen för GSM (tillhör Telenordia) har aldrig utnyttjats på grund av de stora investeringar som ett nytt nät skulle kräva. PTS har tagit tillbaka den fjärde licensen på grund av att den inte utnyttjats. Dessutom blir frekvensutrymme ledigt när Telia lägger ned NMT-nätet. Tillsammans med ledigt frekvensutrymme i 1800-bandet skulle det ge utrymme för några mobiloperatörer till. I samband med utbyggnaden av tredje generationens mobilnät kan ytterligare ett par operatörer bli aktuella.

PTS har också synpunkter på de höga samtrafikavgifterna på samtal från det fasta till det mobila nätet. Tidigare i år tvingade PTS Telia att sänka sina avgifter, men Europolitan har inte följt efter, ett tecken på att konkurrensen inte riktigt fungerar på marknaden.

Flera operatörer har också börjat “studsa” trafiken till utländska nät och sedan ta in samtalen för 30 öre per minut. Det görs för att komma runt de höga samtrafikavgifterna till de mobila näten. Det kostar drygt 2 kronor i minuten att ringa från det fasta nätet till exempelvis Europolitans nät. Det är alltså billigare att ringa till mobilnäten från utlandet än från det fasta nätet inom Sverige.

Stigande resultat

Hittills har prispressen i branschen varit minimal och lönsamheten för mobiloperatörerna har stadigt förbättrats i takt med att abonnentstocken vuxit och att investeringstakten och avskrivningar har minskat i förhållande till omsättningen. Det gör att vinsterna förmodligen stiger kraftigt de närmaste åren. Frågan är bara hur stor effekten av PTS ansträngningar kan bli.

Europolitans aktieägare kan alltså vara säkra på att konkurrensen kommer att öka framöver. Men det kommer sannolikt att ta tid innan detta syns i Europolitans resultaträkning. Konkurrens behöver inte heller enbart vara negativt. Framförallt ur ett börsperspektiv har exempelvis den ökade konkurrensen på den europeiska telemarknaden bara varit positiv för värderingarna.

Lägre priser skulle också kunna innebära ett uppsving i volymerna och framförallt sätta riktig fart på mobila datatjänster, som idag i praktiken är för dyra för att få bred spridning. Och så länge operatörerna får marknadsmässig ersättning från nya operatörer som utnyttjar näten, så ger det alltid intäkter till Europolitan. De får därmed möjlighet till fler marknadskanaler, helt enkelt.

En ständig fråga när det gäller tillväxtmöjligheterna för branschen är naturligtvis hur hög kan penetrationen bli, alltså hur många som kommer skaffa mobiltelefon. Nu har lite över hälften av svenskarna mobiltelefon. Men i Europolitans planer ligger att mobilnäten ska användas till exempelvis “telematik”. Det innebär att mobilnäten används för kommunikation mellan maskiner eller till larmfunktioner. Då blir penetrationen inte längre en lika relevant fråga. Denna typ av tjänster gör också att intäkterna inte bara behöver vara kopplade till trafik i nätet.

Risk för prispress

Men risken är naturligtvis att prispressen tar fart när det blir svårare att få in nya abonnenter. Europolitan har troligen mer att förlora på ett priskrig än konkurrenterna. Anledningen är paradoxalt nog de lukrativa företagskunderna. De är mindre priskänsliga och använder sitt abonnemang i större utsträckning än privatpersoner, vilket gynnat bolaget hittills.

Men om priserna i branschen börjar sjunka kan den låga priselasticiteten hos kunderna slå tillbaka mot Europolitan. Om priserna börjar sjunka så måste troligen Europolitan följa med, men bolaget kan samtidigt inte räkna med samma volymuppsving som exempelvis Netcom, som har fler priskänsliga privatkunder. Så relativt sett har Europolitan därför mer att förlora på sjunkande priser.

Men än så länge pekar kurvorna åt rätt håll för Europolitan. Enligt Tomas Isaksson sjunker till och med kostnaden för att ta in nya kunder. Allt högre penetration borde höja kostnaderna, men i samband med niomånadersrapporten meddelades att kostnaderna för nya kunder hade minskat med 5-10 procent sedan årsskiftet. Bland annat beror det på att subventionerna av telefonerna sjunker. Dessutom har kundomsättningen, den så kallade churnen, minskat. Till stor del beror detta antagligen på att Telia Mobile tappar marknadsandelar och Telia-Telenor-fiaskot borde ytterligare ha gynnat bolaget.

VD Tomas Isaksson har meddelat att han avgår som VD för bolaget under våren. Han tar klivet till huvudägaren Vodafone, där han ska ansvara för utvecklingen av en plattform för nya datatjänster. Det här är en satsning som kommer Europolitan till godo. Tanken är att plattformen ska användas i de olika nationella bolagen. Det talar för att Europolitan kommer att ha tillgång till ett mycket konkurrenskraftigt utbud av tjänster framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice