Få lockades av 54% rabatt i Diagonal Bios nyemission

Diagonal Bios företrädesemission av units tecknades till 19,1%. Inklusive garantiåtaganden blev teckningsgraden 56,4% och bolaget får in 13,5 Mkr före kostnader. Emissionsguiden hissar två retroaktiva flaggor.
Diagonal Bio är aktuella med en företrädesemission som kan tillföra bolaget 32 Mkr. På bilden VD Karin Wehlin.
Diagonal Bio får in 13,5 miljoner kronor netto från sin företrädesemission.

Medicinteknikbolaget Diagonal Bio har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. Teckningsgraden exklusive garanter blev 19,1%.

Emissionen var säkrad till 56,4% genom tecknings- och garantiåtaganden. Garanterna tecknar för 11,9 Mkr (37,3% av emissionen) och Diagonal Bio tillförs 13,5 Mkr efter emissionskostnader, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Emissionsguiden hissade tidigare fyra flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Hög emissionskostnad
  • Dåligt garantiupplägg
  • Nyckelpersoners investering

TVÅ RETROAKTIVA FLAGGOR

Emissionsguiden hissar även två flaggor retroaktivt. Den ena för ”Ej fulltecknad emission”, vars generella formulering lyder:

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Att emissionen endast tecknades till en knapp femtedel utan garanter är intressant. Genom hela teckningsperioden innebar teckningskursen per aktie på 0,05 kr en tilltagen rabatt mot rådande börskurs.

Rabatten var som lägst nere på 26,5% (kurs 0,068 kr) tidigt under teckningsperioden. Sista dagen att teckna stängde aktien på 0,092 kr vilket innebar en emissionsrabatt på 54,3%. Att en så låg andel av aktieägarna valde att teckna framstår i ljuset av det som ett rejält underbetyg.

Den andra flaggan hissas för att garanterna tilldelas en stor andel:

Garanter som tilldelas aktier är ett svaghetstecken i sig plus en indikation om kommande säljtryck i aktien.

Garanternas tilldelning om units för 11,9 Mkr motsvarar 66% av det emissionsbelopp Diagonal Bio får in före emissionskostnader.

Totalt antal flaggor för emissionen landade härmed på sex. Emissionsguiden sätter punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG