Facebook betalar 52 miljoner dollar i PTSD-förlikning

Facebook kommer att betala 52 miljoner dollar, motsvarande 506 miljoner kronor, i en förlikning med nuvarande och tidigare moderatorer vars mentala hälsa påverkats negativt på jobbet. Det rapporterar The Verge.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Foto: Andrew Harnik
Förlikningen täcker 11 250 moderatorer där minsta betalning är 1 000 dollar per person. Om det går att bevisa att vissa av dem utvecklat posttraumatisk stressyndrom, PTSD, kommer utbetalningen att bli högre.

Uppgörelsen kommer sedan en tidigare kvinnlig moderator på Facebook stämt bolaget i september 2018. Då hade hon utvecklat PTSD efter nio månader på jobbet. Det uppstod från att hon tvingats att regelbundet granska foton och bilder på våldtäkt, mord och självmord. I klagomålet stod det att Facebook hade misslyckats med att säkra en säker arbetsmiljö.

Den kvinnliga moderatorn anställdes för övrigt efter amerikanska presidentvalet 2016 då Facebook fick kritik för att inte ha tagit bort skadligt material från plattformen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets