Färre men större fastighetsaffärer 2018

DATA 2018 summerar till ännu ett år med bra snurr på nordiska fastighetsaffärer, vilka sväller i storlek men dock börjar minska till antalet. Det visar transaktionsdata från Pangea Property Partners.

Nordens samlade transaktionsvolym i fastighetsaffärer värda 5 miljoner euro och uppåt bedöms hamna kring 42 miljarder euro för 2018. Det innebär att affärsaktiviteten fortsätter att ligga kvar väldigt nära de 43 miljarder som nåddes rekordåret 2016.

Det visar fastighetsrådgivarna Pangea Property Partners senaste årssummering av de större fastighetsaffärerna i Norden.

Det som håller uppe transaktionsfesten är dels struktur-/bolagsaffärer och dels fortsatt inflöde av internationellt fastighetskapital till regionen, där andelen utländska köpare steg till 40 procent och nettoköpte nordiska kåkar för 5 miljarder euro under 2018.

– Det starka intresset för nordiska fastigheter håller i sig och transaktionsvolymen för 2018 ligger inte långt under rekordåret 2016. Antalet affärer har dock minskat och volymen drivs i större utsträckning av stora portfölj- och bolagsaffärer, summerar Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Den genomsnittliga transaktionsstorleken steg till dryga 43 miljoner euro för 2018, en ökning från 39 miljoner euro 2017. Det förklarar varför 2018 års nordiska volymtapp i euro stannade på endast -1 procent medan antalet transaktioner sjönk med 12 procent.

 

För Sveriges del minskar transaktionsvolymen ytterligare något räknat i euro. Mäts istället i den försvagade svenska kronan så sker det en mindre återhämtning från 151 miljarder kronor 2017 till 155 miljarder 2018.

OPTIMISTER – UNDANTAGET DETALJHANDEL OCH SVENSKA BOUTVECKLARE

Pangea säger sig tro på fortsatt hög nordisk transaktionsaktivitet även 2019.

– Trots risken för högre räntor och branschspecifika utmaningar inom exempelvis detaljhandeln och svensk bostadsutveckling så förväntar vi oss hög transaktionsaktivitet även nästa år. Vi arbetar för närvarande med en rad spännande affärer som kommer att falla på plats under första delen av 2019, säger Pangeas vd och partner Bård Bjølgerud.

BONUS: ENSKILT STÖRSTA AFFÄRERNA 2018

  1. Vonovias förvärv av Victoria Park i Sverige (17,1 miljarder svenska kronor)
  2. Kildare Partners förvärv av Technopolis i Finland (1,6 miljarder euro)
  3. Danicas förvärv av SEB Pension i Danmark (6,2 miljarder danska kronor)
  4. Heimstaden Bostads förvärv av flera bostadsportföljer (8,4 miljarder svenska kronor)
  5. Cibus förvärv av 123 matbutiker i Finland (0,8 miljarder euro)

Källa: Pangea Property Partners. 1 avser hela bolagets fastighetsvärde enligt 2018kv2-rapporten. 2 Avser hela bolagets fastighetsvärde enligt 2018kv3-rapporten. 3 Avser fastigheter som ingick i större bolagsförvärv. 4 Avser justerat för ägande före och efter transaktion.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.