Fastighetsbolagen tar guldpallen – första jämställda branschen

Fastighetsbolagen är den första jämställda branschen, visar stiftelsen Allbrights genomgång av kvinnor på ledande poster i börsbolagen.
Fastighetsbolagen tar guldpallen – första jämställda branschen - amanda-lundeteg-700_binary_6973953.jpg

– Det är en rätt glädjande rapport, det finns många ljuspunkter, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Även industrin har jämställdhetsmässigt vaknat till liv efter att ha legat still i många år. Också traditionellt väldigt manliga gruvindustrin har fått några kvinnliga vd:ar. Men det kommer ändå med den här farten att dröja till 2054 innan börsens industribolag är jämställda i toppen, enligt Lundeteg.

Snabb utveckling

Allbright har som syfte att jobba för jämställdhet i näringslivet. Deras återkommande rapporter visar nu för första gången att en bransch har blivit helt jämställd. Börsens fastighetsbolag har därmed krossat glastaket, som Amanda Lundeteg uttrycker det, med i snitt över 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna, enligt Allbrights definition på jämställdhet. Och det har gått relativt fort, 2012 vara andelen nere på 18 procent. Tvåa och trea i branschligan kommer konsument- respektive och hälsobolag.

Fastighetsbranschen delar också första platsen vad gäller jämställda styrelser, men når där inte riktigt ända fram. Överlag har den tidigare utvecklingen med stadigt högre andel kvinnor i styrelserummen stannat av.

– Kvoteringsfrågan har försvunnit från dagordningen, konstaterar Amanda Lundeteg.

Fler jämställda

Men åter till de operativa ledningarna. Var fjärde vd i fastighetsbolagen är en kvinna, jämfört med en av tio för börsbolagen i allmänhet. Det är framför allt de större fastighetsbolagen som är mest jämställda.

Även antalet helt jämställda bolag generellt har ökat i antal, från 47 bolag på fjolårets lista, till 64. Även Allbrights röda lista, med inga kvinnor alls i ledningsgruppen, krymper, från 81 till 68 företag.

Men sammantaget går det för långsamt, anser Amanda Lundeteg. Från i fjol har andelen kvinnor på ledande poster totalt sett bara ökat från 23 till 24 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.