Fed-besked sänker dollarn

Dollarförsvagningen har fortsatt under torsdagsförmiddagen, efter att den amerikanska valutan även tappat de senaste dagarna.

Federal Reserve presenterade ett oväntat duvaktigt protokoll från det senaste penningpolitiska mötet på onsdagskvällen, vilket försvagade dollarn och förstärkte riskaptiten på de finansiella marknaderna.

“Valutamarknaden är nära rekordlång i dollar mot de flesta andra (G10)-valutor och risken för ytterligare dollarkorrektion är därmed uppenbar”, skrev Carl Hammer, chefsstrateg vid SEB. Han anser dock att den långsiktiga trenden för en starkare dollar är intakt. Bland övriga valutarörelser har kronan stärkts något i det riskvänliga klimatet på finansmarknaderna.

De svenska obligationsräntorna har sjunkit något för såväl kortare som längre löptider, i linje med utvecklingen för de internationella räntorna.

Den svenska statistiken visade att småhuspriserna steg med sju procent i årstakt under juli-september och att ökningen var tre procent jämfört med föregående tremånadersperiod. Nordea förväntar att bostadspriserna och krediterna fortsätter att stiga trots införande av nya makroverktyg för att bromsa utvecklingen.

Efterfrågan på bostäder förväntas också fortsätta att växa framöver. Utbudet har ökat något under det senaste året men nivån på bygginvesteringarna är fortsatt låg och den förväntade blygsamma ökningen kommer inte sannolikt att förhindra ytterligare pristillväxt.

“Hushållens finansiella position är också exceptionellt stark och sysselsättningen samt inkomsterna ökar i en sund takt. Bolåneräntorna ser ut att vara fortsatt väldigt låga under överskådlig tid. Vår modell, vilken baseras på tidigare korrelationer mellan dessa variabler och bostadspriser, pekar klart på fortsatta ökningar under 2015 och 2016”, skrev Andreas Wallström i en analys.

EMU-statistik visade att huspriserna var oförändrade i årstakt under det andra kvartalet och att tillväxten var 0,9 procent i jämförelse med föregående kvartal.

I Grekland har premiärminister Antonis Samaras sagt att han är helt bekväm med att avsluta det finansiella räddningspaketet tidigare och att man kan täcka sina finansieringsbehov från obligationsmarknaden under de kommande åren. Grekisk statistik visade att arbetslösheten sjönk till 26,4 procent i juli, från 26,7 procent föregående månad.

Tysklands överskott i handelsbalansen var ungefär så stort som väntat i augusti, men exporten sjönk med säsongsjusterade 5,8 procent i månadstakt. På senare tid har det kommit flera svaga tyska konjunktursignaler.

Tysklands ledande prognosinstitut räknar med att den tyska ekonomin kommer att växa med 1,3 procent under 2014 och att tillväxten kommer att uppgå till 1,2 procent under 2015. Det innebär sänkningar från de tidigare tillväxtprognoserna på +1,9 procent för 2014 och på +2,0 procent för 2015.

Federal Reserve diskuterade formuleringen “betydande tid” beträffande hur lång tid det förväntas ta från det att obligationsköpen upphör tills när styrräntan börjar höjas. Flera ledamöter ansåg att formuleringen indikerade en senare höjning än vad som var sannolikt. Direktionen debatterade även hur man bäst beskriver tillståndet på arbetsmarknaden.

“Eftersom ledamöterna uttryckte oro kring den svaga tillväxten utomlands och den starka dollarn samt generellt var överens om att de lediga resurserna på arbetsmarknaden förblir betydande kan protokollet bäst beskrivas som duvaktigt, anser vi”, skrev SEB:s USA-ekonom Mattias Bruér som tror på en första styrräntehöjning i juni.

Under natten kom positiva japanska siffror avseende maskinorderingången som växte mer än väntat i augusti.

I eftermiddag väntas penningpolitiskt besked från Bank of England och USA-statistik över antalet arbetssökande under förra veckan samt siffror på grossistledets utveckling under augusti.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.