Fed-chef: Vi är mitt i krisen

James Bullard, Fed-chef i St Louis, varnar för att en konkursvåg i pandemins spår kan utlösa en finanskris.
Federal Reserves James Bullard
James Bullard. Foto: Steve Helber/TT

I en intervju med Financial Times säger James Bullard, Fed-chef i St Louis, att det är viktigt att den amerikanska centralbanken fortsätter stötta kapitalmarknaderna.

”Vi är fortfarande mitt i krisen här”, säger han och fortsätter:

”Även om vi kommit förbi den initiala vågen i mars-april så kan smittan fortfarande överraska oss. Utan en mer finjusterad riskhantering vad gäller hälsopolicy så kan vi få en konkursvåg vilket kan leda till en finansiell kris”.

Även om likviditetsläget förbättrats dramatiskt så är det rätt av Federal Reserve att behålla sina utlåningsfaciliteter, menar han och försvarar centralbankens arbete för att stödda finansmarknaden, med bland annat köp av företagsobligationer. Trots att programmen är kontroversiella, menar han att de utgör att gediget skydd, även om de inte använts så mycket.

”Idén med alla dessa program är att försäkra sig om att marknaderna inte fryser totalt, för det är vad som leder in i en finansiell kris, när handlare inte handlar en tillgång oavsett pris. Det är inte mitt basscenario, men det är möjligt att det kan bli värre i framtiden ”, sade han.