Fed flaggar för nollränta till 2022

Amerikanska centralbanken, Federal Reserve, meddelade under onsdagskvällen att räntan som väntat behålls oförändrad på 0-0,25 procent efter beslut vid senaste räntemöte.
Fed flaggar för nollränta till 2022 - jerome-powell-federal-reserve-700_binary_6949018.jpg
Därutöver sade Fed att räntan förväntas ligga runt nollnivån hela vägen genom 2022.

”Vi tänker inte på att höja räntan. Vi tänker inte ens på att tänka om att höja räntan. Det vi tänker på är att ge stöd åt ekonomin. Vi tror att det kommer ta en viss tid”, sade Fed-ordförande Jerome Powell på presskonferensen.

Utöver den låga räntan kommer banken att fortsätta köpa statsobligationer för 80 miljarder dollar varje månad, samt 40 miljarder dollar i värdepapper uppbackade av bostadslån per månad.

Om tillväxtutsikterna för USA:s ekonomi uppgav Fed att man ser den krympa 6,5 procent i år för att därefter snabbt studsa upp med 5 procent 2021. Därefter avtar tillväxten något och uppgår till 3,5 procent under 2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.