Fed: Fler räntehöjningar men i långsammare takt

Federal Reserve ser fler räntehöjningar framöver men i en långsammare takt, Det framgår av protokollet från senaste mötet i juni.
Fed: Fler räntehöjningar men i långsammare takt - Federal Reserve
Federal Reserves Jerome Powell. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Vid juni-mötet valde ledamöterna att hålla styrräntan oförändrad efter tio höjningar i rad. Räntan blev lämnad kvar på samma nivå för att ge ledamöterna ”mer tid att bedöma de ekonomiska framstegen mot kommitténs mål om maximal sysselsättning och prisstabilitet”.

Framöver lutar de flesta ledamöter dock mot en höjning av räntan mer än en gång i år. Av protokollet framgår det att bara två av 18 ledamöter ser behov av en till räntehöjning i år, medan 12 räknar med två eller fler höjningar.

Att det blev en höjning på 25 baspunkter i juni beror på att arbetsmarknaden är fortsatt mycket stram och att momentum inom den ekonomiska aktiviteten har varit starkare än tidigare väntat. Därutöver har direktionen sett få tydliga tecken på att inflationen är på väg att återgå till inflationsmålet på två procent.

Protokollet har tolkats som hökaktigt av marknaden. I Asien faller börserna på torsdagen, främst i Hongkong som handlas ner 3%. Terminerna för Stockholmsbörsen (OMXS30), pekar på en nedgång på 0,5%.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets