Fed släpper studie om digital dollar – väntar med att ta ställning

Amerikanska centralbanken Federal Reserve har släppt en efterlängtad studie avseende en digital dollar. Dock vill Fed ännu inte besluta huruvida en digital valuta ska skapas eller inte. Det skriver CNBC.
Federal Reserve
Federal Reserve. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File/TT
En fördel som pekas ut med en CBDC (central bank digital currency) är snabbare betalningssystem, emellertid har flera Fed-tjänstemän uttryckt skepsis och menar att fördelarna inte är uppenbara. Tre nackdelar som pekas ut är integritetsskydd, bedrägerier och finansiella stabilitetsrisker.

”En CBDC skulle i grunden kunna förändra strukturen för det amerikanska finansiella systemet, förändra rollerna och ansvarsområdena för den privata sektorn och centralbanken”, står det i rapporten.

En primär skillnad mellan Feds dollar och andra digitala transaktioner är att nuvarande digitala pengar är en skuld för kommersiella banker, medan CBDC skulle vara en skuld för Fed. Detta innebär att centralbanken inte skulle behöva betala ränta till banker för pengar som lagras med den digitala valutan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco