FED spås hålla räntan över 4% längre än 2023 

Amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas fortsätta strama åt penningpolitiken till över 4% och sitta kvar på den nivån bortom 2023. Det framgår av en undersökning som Financial Times gjort med ledande akademiska ekonomer.
Centralbankerna kommer vara försiktiga med tapering
Fed-chefen Jerome Powell.

Totalt utfrågades 44 ekonomer och nästan 70% av dem tror att räntan kommer lyftas som mest till mellan 4-5%, medan 20%tror på en ännu högre räntetopp än så.

Fed har under 2022 genomfört den snabbaste räntehöjningstakten sedan 1981 i syfte att få ned inflationen, som är den högsta på 40 år. Vid nästa möte på onsdag väntas Fed för tredje gången höja räntan med 0,75 procentenheter och därmed lyfta räntan till 3-3,25%. Den låg så sent som i mars på 0%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG