Federal Reserve inför genomsnittligt inflationsmål på 2 procent

Federal Reserves ordförande Jerome Powell aviserar idag ett betydande policyskifte.
Federal Reserve inför genomsnittligt inflationsmål på 2 procent - jerome-powell-900
Fed-chefen Jerome Powell. Foto: Tasos Katopodis/TT
Det innebär att centralbanken är villig att låta inflationen stiga mer än tidigare och över tid ska ligga vid två procent i genomsnitt. Powell kallar det för en ”robust uppdatering” av Feds policy.

Det innebär i praktiken att Fed kan låta inflationen måttligt överstiga två procent under perioder som följer på en inflation under det målet.

”Många finner det kontraintuitivt att Fed skulle vilja driva upp inflationen”. Men inflation som ihållande är för låg kan utgöra allvarliga risker för ekonomin”, säger Powell i ett tal vid ett virtuellt Jackson Hole-möte.

Förändringen gör att Fed kommer att vara mindre benägna att höja räntorna när arbetslösheten sjunker, så länge inflationen inte kryper uppåt, skriver CNBC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets