Felskickat mejl bakom skenande oljepriset

Oljepriset tog ett jätteskutt uppåt – hela sju procent – i natt och uppgången fortsatte i morse. Orsaken var ett mejl som skickades till fel adress, skriver bland andra Financial Times.

Mejlet innehöll ett utkast till en intervju som var tänkt att publiceras av den statliga nyhetsbyrån. Där fanns kommentarer från energiminister Khalid al-Falih om att Saudiarabien kan tänka sig att återbalansera marknaden.

– Om det finns ett behov att agera för att hjälpa marknaden att hamna i balans igen, då kommer vi att göra det, givetvis i samarbete med Opec och andra exportörer, sa ministern.

Efter att mejlet av misstag skickats till journalister i går, torsdag, tog oljepriset ett språng till över 46 dollar per fat för Brentoljan.

Energiministerns uttalanden kommer efter att Saudiarabien ökat produktionen till rekordnivåer förra månaden.

al-Falih antydde att landet hade skruvat upp kranarna inte bara för att möta ökad inhemsk efterfrågan utan också för att möta behovet från kunder. Kungadömet – som anstränger sig för att behålla marknadsandelar i ökande konkurrens från Iran, Irak och Ryssland – pumpade upp 10,67 miljoner fat om dagen i juli, skriver Financial Times.

Ministern sa att det nuvarande låga oljepriset är ohållbart och anklagade aggressiva hedgefonder för en del av prisfallet.

Oljan föll tillbaka något under fredagen och stabiliserade sig på eftermiddagen strax över 46 dollar per fat Brentolja.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets