Fem LO-förbund kräver löneökningar på 3,2 procent

Fackförbunden inom 6F, fackförbund i samverkan, kräver inför avtalsrörelsen "löneökningar för medlemmarna med minst 800 kronor, med ett lägsta utrymme om 3,2 procent". Det framgår av ett pressmeddelande.

6F kräver samtidigt löneökningar som ökar rättvisan och jämställdheten på svensk arbetsmarknad, en satsning på de lägst avlönade, en satsning på att minska löneklyftorna mellan kvinnor och män, ökat skydd för arbetstagarnas integritet samt att man ska begränsa visstidsanställningarna och de osäkra anställningsformerna.

”Vårt mål för avtalsrörelsen 2016 är rättvisare löner och tryggare jobb. Vi har en samsyn såväl om det ekonomiska utrymme som finns och om de orättvisor vi ser på svensk arbetsmarknad. Våra krav är fullt rimliga och genomförbara”, säger 6F-förbundens fem ordförande i ett gemensamt uttalande.

Eftersom den gemensamma LO-samordningen uteblev har fem av LO:s fjorton förbund valt att samordna sig inför avtalsrörelsen med gemensamma krav mot arbetsgivaren.

6F-förbunden har gjort en gemensam ekonomisk analys som de menar sammanfaller med Riksbankens och Konjunkturinstitutets bedömningar.

”Låga löneökningar innebär en risk för Sveriges ekonomi och leder till svagare ekonomisk utveckling samt lägre sysselsättning”, resonerar 6F som utgörs av Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.