FI inför undantag för säkerställda obligationer

Finansinspektionen föreslår att det ska införas undantag för vissa krav kring säkerställda obligationer. Föreskriftsändringen föreslås träda i kraft den 31 mars 2015.

Undantaget handlar om de krav som tillgångar som säkrar säkerställda obligationer måste uppfylla för att obligationerna ska förmånsbehandlas ur kapitaltäckningssynpunkt.

I slutet av december meddelades att Finansinspektionen avsåg införa ett undantag för säkerställda obligationer för att undvika de koncentrationsproblem som annars kan uppstå på grund av begränsning i möjliga exponeringar. Om undantaget inte infördes i Sverige skulle det finnas en risk för att det uppstår en koncentrationsproblematik när utgivarna är hänvisade till endast ett fåtal derivatmotparter, uppger FI i ett pressmeddelande på måndagen.

Det preliminära budskapet från den svenska myndigheten i december kom sedan Europeiska bankmyndigheten EBA yttrat sig över danska Finanstilsynets beslut att genomföra ett likadant undantag från en del av reglerna i EU:s kapitaltäckningsförordning CRR.

“Införandet av undantaget innebär ingen försämring av de krav som i dag ställs på säkerställda obligationer i svensk lagstiftning, eftersom undantaget innebär att nuvarande regel ska fortsätta att gälla”, skrev Finansinspektionen i ett pressmeddelande då.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.