Finansinspektionen: Amorteringskravet har inte stängt ute unga från bomarknaden

Hushållens skulder växer nu i långsammare takt, men unga har inte blivit utestängda från bostadsmarknaden. Det skriver Henrik Braconier och Erik Thedéen på Finansinspektionen på DN Debatt på fredagen.

FI:s analyser visar att andelen nya bolånetagare som är unga inte har minskat. Andelen är tvärtom högre i dag än åren innan amorteringskraven infördes, både i riket och i Stockholm.

Det betyder inte att unga inte påverkas eller att de inte upplever svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden. Men de har inte blivit utestängda på grund av amorteringskraven, vilket ibland påstås.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här