Finansinspektionen förlänger inte rekommendation om utdelningar

Då osäkerheten minskar och ekonomin förbättras förlängs inte rekommendationen kring begränsningar av bankers utdelningar, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Den nuvarande rekommendationen löper ut den 30 september i år. Den innebär att banker och andra finansiella företag ska vara återhållsamma i beslut om aktieutdelningar och aktieåterköp och kommunicerades av FI i slutet av 2020. Då osäkerheten kring svensk ekonomi, och därmed bankernas stabilitet, har minskat är det rimligt att rekommendationen rekommendationen nu tas bort, skriver FI.

”Givet att den exceptionella osäkerheten från förra våren är över, samtidigt som den svenska ekonomin är inne i en tydlig återhämtningsfas, finns inte behov av att ha kvar restriktionen. Men vi förutsätter att bankerna tar hänsyn till att pandemin fortfarande gör ekonomiska utsikter osäkra, och att de tar höjd för det i sin kapitalplanering”, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.