Finfint uppdrag åt Göran Lindahl
Göran Lindahl, före detta ABB-chef som i maj tar över ordförandeskapet i brittiska gruvbolaget Anglo American, har fått ytterligare ett internationellt uppdrag.
Organisationen World Economic Forum, vars årliga konferens inleds i New York nästa vecka, har utsett honom som deras representant i styrelsen för The Global Fund, en organisation med syfte att bekämpa AIDS, tuberkolos och malaria i utvecklingsländerna. Göran Lindahls roll i styrelsen ska vara att agera som den ”privata sektorns röst”.
”Jag är ärad att få representera företagsvärlden och betraktar det som en angelägen ambition att sträva efter att företräda åsikter från alla parter – direkt eller indirekt berörda av styrelsens aktiviteter – som inte är representerade i styrelsen”, säger Lindahl i en skriftlig kommentar.
“Jag kommer att sträva efter att bygga upp ett brett förtroende i The Global Fund genom att applicera bra affärsmässiga principer, säkerställandes att det realiserar fondens potential att bidra till att förbättra hälsan och rädda liv i utvecklingsländerna.”
Kuriosa i sammanhanget är att Göran Lindahl därmed kommer att representera en organisation där Percy Barnevik är vice ordförande. När Göran Lindahl avgick som VD för ABB, där han då arbetat i 30 år, i oktober år 2000 sade ryktet att det delvis berodde på att Lindahl inte drog jämnt med ordföranden Percy Barnevik.
Göran Lindahl sitter i styrelsen för amerikanska kemiföretaget Du Pont samt i Ericsson, Ratos och Sony, och har redan en rad internationella uppdrag på meritlistan. Han sitter bland annat i investmentbanken Salomon Smith Barneys ”advisory board” och är både ordförande för The World Childhood Foundation i USA och “särskild rådgivare” till FNs generalsekreterare Kofi Annan.
Kofi Annan var den som sjösatte Global Fund förra året. Hittills har fonden samlat ihop cirka 17,5 miljarder kronor i form av olika gåvor och donationer för att bekämpa sjukdomarna.
Utnämningen av Göran Lindahl betraktas, enligt källor som refereras i amerikansk press, som ett sätt att undvika de kontroverser som troligtvis skulle uppstått om en representant från läkemedelssidan skulle valts för uppdraget.
Läkemedelsföretagens engagemang i fonden är en het potatis i sammanhanget. Flera intressegrupper oroar sig för att de på olika sätt ska utnyttja fonden för att kunna sälja dyra mediciner i fattiga utvecklingsländer.
En fråga fonden brottas med är huruvida fonden ska köpa bromsmediciner för att behandla AIDS-smittade, och huruvida dessa ska vara generikaprodukter (billigare kopior) eller inte. Göran Lindahl själv har inte uttryckt någon åsikt i ämnet men hans blivande arbetsgivare, Anglo American, planerar ett program för att betala för bromsmediciner åt HIV-smittade anställda i Sydafrika.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.