Finlands försvarsutskott förespråkar medlemskap i Nato

Finlands försvarsutskott anser att ett medlemskap i militäralliansen Nato är det bästa alternativet för landets säkerhet. Utskottets ordförande Petteri Orpo (Saml) säger att Finlands egen försvarsförmåga är god, men att den inte räcker till. Det rapporterar Svenska Yle.
Finlands försvarsutskott förespråkar medlemskap i Nato - Petteri Orpo
Petteri Orpo. Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati/TT
“Utskottet anser att Nato är det bästa alternativet med tanke på Finlands säkerhet”, säger Orpo.

Orpo säger att Finlands säkerhetspolitiska situation förändrades radikalt då Ryssland attackerade Ukraina.

“Finland kan inte längre tänka såsom vi gjort tidigare att vi i en krigssituation bara skulle vara del av en bred internationell konflikt. Det är nu klart att en hotbild är att Finland kan bli ensam mot Rysslands aggression.”

Enligt utskottet kan Finland som ett litet land inte ensamt skapa en sådan spärr som skulle garantera fred. Inte heller ett djupare försvarssamarbete är en tillräcklig lösning för Finlands försvar.

Beslut om Finlands eventuella medlemskap i militäralliansen Nato väntas denna vecka.

Formellt är det president Sauli Niinistö som tillsammans med det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet fattar beslut om en eventuell Natoansökan.

Niinistö själv väntas säga sin åsikt i Natofrågan senast på torsdag. Statsminister Sanna Marin väntas avslöja sin ståndpunkt senast på SDP:s partifullmäktigemöte på lördag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.