Finskt stål biter bättre

Det finska stålet biter bättre. Så lyder den enkla förklaringen till att Avesta Sheffield blir finländskt.

Åtta år efter den fusion som skapade Avesta Sheffield går det nu att skönja slutet för den svenskbrittiska skapelsen. Med affären i förra veckan slås Avesta Sheffield ihop med det finska konglomeratet Outokumpus dotterbolag, Outokumpu Steel. Därmed kommer alltmer av produktionen att hamna i Finland och allt mindre i Sverige, Storbritannien och USA, där Avestas produktion ligger.

Bakgrunden är de stora investeringar det finska bolaget gör. Outokumpu Steel investerar för närvarande i storleksordningen fem miljarder kronor i Torneå vilket betyder att produktionskapaciteten ökar från 0,6 till 1,6 miljoner ton stålämnen per år om cirka två år. Betydelsen av stålverken i Avesta, Degerfors och Sheffield, som tillsammans uppgår till drygt 1,2 miljoner ton i år, minskar därmed på sikt.

De finska investeringarna är också orsaken till affären, liksom att det finska bolagets produktion är så effektiv. Eftersom försäljningen av rostfritt stål ökar med 5-6 procent årligen stod Avesta Sheffield på fem till tio års sikt inför två alternativ, om bolaget skulle behålla sina marknadsandelar. Antingen krävdes nya tunga miljardinvesteringar i stålverk eller en sammanslagning med en konkurrent som redan har billig stålkapacitet. Valet föll på det senare.

Att produktionen i Finland är billigare betyder inte så mycket under goda år som i år och nästa år. Avesta Sheffields relativt sett dyrare produktion finner ändå avsättning på marknaden. Problemen för de svenska enheterna uppstår när de sämre tiderna återkommer. Då kommer produktionen att jämföras med den bästa i koncernen – och kostnadsjämförelserna kommer inte att utfalla till Avesta Sheffields fördel.

Effektiv anläggning

Outokumpus främsta konkurrensfördel är att bolaget vid sidan av spanska Acerinox har branschens mest effektiva produktionsanläggning. I en bransch där volymerna mäts i tusentals ton är logistiken av central betydelse. Outokumpus anläggning i Nordfinland, med tyngdpunkten i Torneå och Kemi, är unik. Hela kedjan, inklusive gruva, smältverk, valsverk och hamn, finns inom tre mils radie. Detta innebär tre saker. För det första blir själva transporterna av ämnen – som är Avesta Sheffields akilleshäl – både enklare och billigare. För det andra blir produktionsekonomin mycket bättre eftersom värmeförlusterna blir mindre när tillverkningen kan ske i ett nästan kontinuerligt flöde. För det tredje blir säkerheten i produktionen högre eftersom bolaget har kontroll över samtliga sekvenser fram till att varorna lämnar finsk jord.

Affären har fått ett dåligt mottagande på börserna. I Sverige har Avesta-aktien backat cirka 15 procent, främst på grund av att den ”eviga” förhoppningen om att huvudägaren Corus skulle lägga ett uppköpsbud inte har infriats. Och i Finland har kursen på Outokumpuaktien fallit med ungefär 10 procent. Besvikelsen är uppenbarligen stor över att behöva blanda blod med de lågpresterande svenskarna.

Marknaderna kan också ha börjat räkna in problem med konkurrensmyndigheterna. Det nya bolaget får hela 60 procents marknadsandel inom vissa områden i Norden. Bolaget kan tvingas sälja av enheter.

Litet svenskt intresse

Som aktie betraktad blir det nya Avestapolarit antagligen en tråkig historia. Aktieägarna i Avesta Sheffield får 45 procent av aktierna i det nya bolaget medan den finländska ståldivisionens moderbolag, Restoutokumpu, får resten. Avesta Sheffields huvudägare, brittisk-holländska Corus, får därmed 23 procent vilket betyder att de aktier som är fria att köpas och säljas, så kallad ”free float”, blir få, inledningsvis motsvarande 22 procent. Kursen kommer också att pressas av att det finländska moderbolaget har aviserat en utförsäljning från 55 till högst 40 procent av ägandet inom tre år – en utförsäljning värd cirka 1,5 miljarder kronor.

Svenska aktieägare får ett nästan perifert intresse i det nya sammanslagna Avestapolarit. De kommer bara att ha

14 procent av aktierna. Intresset kommer antagligen att minska ytterligare i takt med att produktionen flyttas till Finland. Både ordförande och VD är dessutom finnar. Ett par faktorer kan vända på trenden: huvudkontoret ska ligga på Vasagatan i Stockholm och de nya aktierna ska handlas på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.