Flaggrockad i Qlifes nyemission

Medicinteknikbolaget Qlife har släppt prospektet för sin företrädesemission på 50 Mkr. Emissionsguiden står fast vid fyra flaggor, varav en växlas över till en annan.
Flaggrockad i Qlifes nyemission - Qlife

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Qlifes företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 49,5 Mkr före emissionskostnader. I samband med det hissade Afv fyra flaggor: ”Nyckelpersoners investering”, ”Kapitalbehov i trängt läge”, ”Dåligt garantiupplägg” samt ”Bristfällig information”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt byts en flagga ut mot en annan. Antalet flaggor är därmed fortsatt fyra.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

I prospektet framgår att emissionskostnaderna uppgår till 11,6 Mkr, motsvarande 23,4% av emissionsbeloppet. Att nästan en fjärdedel av bruttolikviden försvinner som kostnader är tecken på en svag förhandlingsposition gentemot investerare och rådgivare.

Emissionens största garanter Belopp Mkr % av emission
Formue Nord Markedsneutral 5 10,1
LUSAM Invest 2,9 5,8
Exelity 1,8 3,6
Jinderman & Partners* 1,6 3,3
JEQ Capital* 1,3 2,6
* Avser toppgaranti

Flaggan för ”Bristfällig information” stryks. Den hissades då Qlife tidigare inte kommunicerat vad emissionskostnaderna väntades landa på.

KONTROLLBALANSRÄKNING

Afv noterar att Qlifes Q4-rapport den 9 februari innehöll en skrivning om att det ”finns skäl att anta” att bolagets egna kapital understiger hälften av dess aktiekapital. Eget kapital noterade -23,1 Mkr vilket är en konsekvens av nedskrivningar på totalt 171 Mkr.

Qlife har upprättat en kontrollbalansräkning som för närvarande granskas av bolagets revisor. Qlife erhöll en oren revisionsberättelse för räkenskapsåret 2022, då revisorn bland annat påpekade att marknadsvärdet på Qlifes aktier understeg eget kapital. Det är indikator på att en nedskrivningsprövning är nödvändig.

Nu har Qlife alltså genomfört större nedskrivningar vilket triggat upprättandet av kontrollbalansräkning. I prospektet nämner Qlife anmärkningarna i revisionsberättelsen som en riskfaktor för bolagets förtroende på aktiemarknaden.

Sedan Q4-rapporten släpptes har Qlife-aktien gått från 0,018 till 0,013 kr i skrivande stund. Utsikterna för en lyckad emission har därmed försämrats, även om det fortsatt finns viss marginal ned till 0,01 kr som är teckningskurs per aktie.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets