Fler binder boräntan

Andelen bolånetagare som valde kortaste räntan för sina nya bolån minskade till 77 procent under juli, den lägsta nivån sedan början av 2015 och fyra procentenheter lägre än under juni. Det framgår av SBAB Banks månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

Andelen som valde räntebindningstider på mellan ett och fyra år ökade från 18 procent under juni till 22 procent under juli medan andelen som valde räntebindningstider på fem år och längre var oförändrad på 1 procent.

Det är första gången sedan början av 2015 som andelen som väljer kortast möjliga räntebindning för sina bolån legat under 80 procent, uppger SBAB. Andelen som väljer medellånga räntebindningstider (1-4 år) var under juli uppe på det historiska genomsnittet, vilket den inte varit sedan slutet av 2014. Förändringarna har skett trots att räntenivåerna varit stabila.

“Möjligen är det så att en del av de nya bolånetagarna nu börjar förbereda sig på att boräntorna kan komma att stiga och därför väljer att binda. Det kan också vara så att all internationell turbulens med Brexit, terrordåd och annat fått en del att bli mer försiktiga med ränterisken”, kommenterar SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här