Fler tror på stigande bopriser

De svenska hushållens syn på bostadsmarknaden blir allt ljusare enligt SEB:s boprisindikator som ökade till 60 i maj från 55 i april.

”Boprisindikatorn är nu uppe på samma höga nivå som i juli 2007 och bara fem enheter ifrån rekordet (65) i juni 2007. Andelen som tror på stigande priser är dock något mindre än vid tidigare års rekordnivåer”,  säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Av de tillfrågade hushållen svarar 66 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 65 procent även förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 6 procent, att jämföra med 10 procent förra månaden.

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,82 procent om ett år, vilket kan jämföras med 0,89 procent i förra undersökningen.

”Husållen har antagligen rätt i sin prognos att räntorna kom mer att vara fortsatt mycket låga en tid framöver. Samtidigt kan mycket hända och det är viktigt att inte göra sig helt beroende av låga räntor för att klara sin vardagsekonomi”, framhåller Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 3 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. En månad tidigare var andelen 4 procent.

Synen på bostadspriserna skiljer sig väsentligt mellan olika delar av landet.

”Boprisindikatorn för Stockholmsområdet ligger för tredje månaden i rad kvar på 69. I Skåne ligger indikatorn nu på 56 efter kraftiga uppgångar två månader i rad. I Svealand (exklusive Stockholm) har indikatorn ökat från 53 i april till 61 i maj och i Västra Götaland är indikatorn 54 vilket är en uppgång med en enhet från förra månaden”, uppger SEB.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.