Flera i Riksbanksdirektionen vill se en starkare krona

Riksbankens direktion var inte enhällig när den beslutade om en räntehöjning på 0,50 procentenheter till 3,50 procent i slutet av april. Det framgår av protokollet som publicerats under tisdagsmorgonen.
Flera i Riksbanksdirektionen vill se en starkare krona - Riksbankschef Erik Thedée
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto Pontus Lundahl / TT

Det uppges att en majoritet förespråkade höjningen, samt en prognos om att räntan kommer troligen att höjas ytterligare med 0,25 procentenheter i juni eller september.

Två av ledamöterna var däremot för en höjning på 0,25 procentenheter och en räntebana som indikerar en hög sannolikhet för en ytterligare höjning i juni eller september.

Under mötet ska också flera ledamöter ha lyft fram att en starkare krona vore mer önskvärd i nuvarande läge.

Den sammantagna bilden om inflationen var att den är alldeles för hög och att den rensat för energipriserna har blivit påtagligt högre under de senaste månaderna.

”Pristrycket i tidiga led i produktionskedjan har avtagit, vilket talar för att inflationen ska falla tillbaka, men ledamöterna betonade att osäkerheten är stor och att det fortsatt finns en risk för att inflationen ska bita sig fast på en för hög nivå”, står det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.