Flodén: Riksbanken kommer behöva höja räntan mycket tidigare än planerat

Riksbanken kommer att behöva höja räntan betydligt tidigare än planerat. Det uppgav vice riksbankschef Martin Flodén under en Di-konferens på onsdagen, enligt ett pressmeddelande.
Martin Flodén
Martin Flodén. Foto: Riksbanken
Flodén konstaterade att Riksbanken inte rår över de internationellt höga råvaru- och fraktpriserna. Enligt honom kommer detta leda till att inflationen förblir hög den närmaste tiden. ”Men vår penningpolitik kan se till att den inte blir varaktigt hög”, sade Flodén.

Inför nästa penningpolitiska möte om tre veckor kommer direktionen att få nya datautfall och information att se över för att kunna besluta om vägen framåt.

”Jag vill betona att slutsatserna inför vårt nästa penningpolitiska beslut därför ännu inte är klara. Men det är redan nu tydligt att vi måste omvärdera och påtagligt revidera vår penningpolitiska plan. Det innebär att vi behöver höja räntan betydligt tidigare än vi planerade i februari”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets