Fondavgifternas trista baksida
Den brittiske pensionsutredaren Paul Myner riktade under förra veckan kritik mot de brittiska fondförvaltarna i en intervju i Dagens Industri. Han tycker att fondernas avgifter borde inkludera kostnaden för courtage. Idag betalas dessa kostnader direkt från fondförmögenheten, i många fall utan att andelsägarna är medvetna om det.
Olycklig metod
Kritiken riktas mot brittisk fondindustri i första hand, men har på ett olyckligt sätt kommit att appliceras på svenska förhållanden. Kritiken blir något vilseledande och orättvis, eftersom utvecklingen har kommit bra mycket längre i Sverige än i Storbritannien när det gäller genomlysning.
Svenska fondbolag är sedan millennieskiftet skyldiga att redovisa hur stor totalkostnadsandelen, TKA, är till andels-ägarna. Redovisningen ska ske i kronor och ören på individuell nivå.Affärsvärlden har under lång tid propagerat för en bredare användning av måttet TKA för att få nyanserade fondjämförelser. Totalkostnadsandelen motsvarar summan av förvaltningsavgift, courtage och övriga kostnader i en fonds resultaträkning.
Även om courtage är en rörlig kostnad, så finns det metoder för att inkludera kostnaden i förvaltningsavgiften. Men det finns uppenbara risker med detta.
Om förvaltningsavgiften ska inkludera courtage frestas förvaltarna att bli mindre snabbfotade. Genom att hålla innehav oförändrade minskar courtagekostnaderna och förvaltningsavgiften hålls nere. Nackdelen med att anamma ett sådant resonemang är att andelsägarna riskerar att gå miste om chansen till bästa möjliga avkastning.
Ännu värre är det om förvaltarna fortsätter att göra affärer netto, visserligen utan courtage men till sämre kurs. Transaktionskostnaderna ökar då men inte förvaltningsavgiften, vilket betyder att andelsägarna invaggas i falsk säkerhet.
Små har fördelar
Affärsvärlden har vid upprepade tillfällen pekat på det mindre fondbolagets fördelar eftersom portföljen snabbt kan viktas om när marknadsläget så kräver.
Små fonder missgynnas samtidigt i konkurrensen, eftersom små affärer kostar mer procentuellt sett än stora. Risken är därför uppenbar att fondbolagen inför säljavgifter för korta innehav som ger större svängningar i fondens storlek och därmed påverkar kostnaderna för courtage.
Skulle de svenska fonderna tvingas ta in courtaget i avgiften, till följd av exempelvis lagstiftning, skapar det en orättvis konkurrensfördel för de utländska fonderna, och det blir ännu svårare för småspararna att jämföra.
Totala kostnader
Det finns mer att vinna på att informera småspararna om vikten att se till fondernas totala kostnader, och att se om courtaget står i relation till fondens omsättningshastighet och avkastning.
På en effektiv aktiemarknad, där konkurrensen är hård är courtagen förhållandevis låga och skillnaden mellan TKA och förvaltningsavgift är sällan mer än 0,5 procent och år. Höga courtage förekommer i fonder med hög omsättningshastighet och fonder som investerar på tillväxtmarknader i Asien, Latinamerika och Östeuropa.
Utländska fondbolag, ofta med produkter som tar sikte på sådana tillväxtmarknader, har inte tvingats redovisa sina totalkostnadsandelar, vilket är negativt ur konkurrenssynpunkt.Slopa flyttskatten
Att fondspararna i högre grad fäster vikt vid fondernas avgifter i ett dystert börsläge är naturligt. Så länge som fond-andelarna ökade kraftigt i värde mellan rapporteringstillfällena var det däremot få som tänkte på avgiftsstrukturen.
Få tänker däremot på att ett mer effektivt sätt att höja konkurrensen är att ta bort flyttskatten, så att fondsparare kan välja att byta till en fond med lägre totalkostnad utan att drabbas av reavinstskatt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.