Fonder ser över ABB-innehav efter asbestskandal

Analytiker räknar med att ABBs kostnader för asbestskandalen i USA kommer att fortsätta stiga de närmaste åren och riskerar att tynga aktien. Skandalen väcker även frågor hos bland andra Banco Fonder och Skandia som har ABB i flera av sina etiska fondportföljer. "Vi kommer att följa upp och utvärdera hur de hanterar den här frågan noggrant”, säger Tonika Hirdman, ansvarig för etisk analys på Banco Fonder.

Via fondjättar och institutioner finns etiska, ideella och miljöinriktade fonder som är har storägare i ABB. Banco Fonder, som profilerat sig hårt som ett etiskt alternativ har ABB som större innehav i flera av sina svenska etiska fonder.

”Problemen rör ett företag som ABB har förvärvat. Det vore värre om det låg inom ramen för deras kärnverksamhet, men vi har likafullt ögonen på processen. Det som är viktigt för oss är att ABB nu tar sitt ansvar och ersätter de skadelidande. Vi kommer att följa upp och utvärdera hur de hanterar den här frågan noggrant”, säger Tonika Hirdman, ansvarig för etisk analys på Banco Fonder.

Den rådande placeringsfilosofin utesluter i dagsläget investeringar i tobak-, vapen- och alkoholindustri, men lagom till sommaren kommer Banco att skärpa sina krav på de bolag de investerar i. Med en sådan skärpning skulle ABB-innehavet riskera att ifrågasättas.

”I den ägarpolicyn kommer vi att ta in sådana aspekter som vilken miljö de anställda arbetar i och även ta ansvar för sådant som FN-kommissionens rekommendationer om mänskliga rättigheter samt en rad miljökonventioner. När den är klar kommer vi att se över alla våra innehav i det ljuset”, säger Tonika Hirdman.

Även Skandia har ABB-aktier i två av sina etiska fonder, Carlson Världsnaturfonden och Skandia Cancerfonden.

”Den här nyheten kom för bara några dagar sedan och vi har inte underlag för att ta ställning ännu. Vi avvaktar och inväntar mer information, men följer utvecklingen nogsamt”, säger Staffan Thorslund, förvaltare på Carlson Asset Management.

Asbestskandalen får också analytikerkåren att rynka på näsan. Notan lär svälla, spår man.

ABB-aktien stiger på dagens börs, upp sex procent strax efter 12-tiden men på sikt kommer aktien att drabbas av osäkerheten runt skandalen.

”Det är svårt för utomstående att bedöma de juridiska och kemitekniska aspekterna av den här problematiken, men för aktien finns det två saker som är allvarliga med affären”, säger Ola Asplund, strategiansvarig på Hagströmer & Qviberg.

”Det ena är osäkerheten runt siffrorna. De 4,5 miljarder som avsatts är en så bra gissning någon kan göra i dagsläget, men det kan säkert komma att handla om mer under hand. Den andra är att juridiska processer av den här typen kan ta plötsliga vändningar, särskilt i USA, och även pågå under lång tid. Marknaden kommer att reagera på alla nyheter som kommer fram i den här affären och så lär det vara de närmaste åren, eftersom det kommer att ta så lång tid tills saken är utagerad.”

Bakgrunden till asbestskandalen tog sin början 1989 då ABB med Percy Barnevik i spetsen, förvärvade amerikanska Combustion Engineering Inc, vars leveranser visade sig vara skadliga för att asbest använts som isoleringsmedel. Antalet drabbade som nu kräver skadestånd av ABB uppgår till 66 000 personer och anges vara växande. Den hårdaste smällen har hittills tagits av ABB:s olika försäkringsbolag, men kommer framöver att landa allt tyngre på ABB.

”Jag räknar med att ABB kommer att behöva göra lika stora avsättningar för 2001 som man gjort för 2000, och att man lär få fortsätta med det så länge skadeståndkraven ökar”, säger Julian Beer, analytiker på Enskilda Securities. Dock varnar han för att dra för stora paralleller till den senaste tidens kursnedgång.

”Det här är inte en fråga som påverkar ABB:s kärnverksamhet och är inte ett jättestort problem för aktien. Däremot är det viktigt att de är tydliga gentemot marknaden och redovisar eventuella vidare ekonomiska konsekvenser så öppet som möjligt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets