Fondernas bojkott av försvarsjätten sågas: ”Hyckleri i sin allra fulaste form”

Affärsvärldens nyhet om att både storbankerna och flera AP-fonder bojkottar försvarsjätten BAE Systems väcker starka reaktioner från flera håll. Bland kritikerna finns försvarsbloggaren Lars Wilderäng och på SvD:s och DN:s ledarsidor avfärdas bankernas hållbarhetsregler som "trendkänsliga" och "pikanta".
Fondernas bojkott av försvarsjätten sågas: ”Hyckleri i sin allra fulaste form” - bae-reaktioner (1)
Tove Lifvendahl på SvD och försvarsbloggaren Lars Wilderäng. Foto: TT och Försvarsmakten

Tidigare i veckan kunde Affärsvärlden berätta att inga av storbankernas fondbolag tillåts investera i BAE Systems. Den brittiska försvarsjätte som äger både BAE Systems Hägglunds och BAE Systems Bofors, som vid sidan om Saab utgör Sveriges största försvarsindustrier. De tillverkar bland annat Stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer som Sverige har donerat till Ukraina.

Skälet till storbankens bojkott är att BAE Systems är indirekt involverat i flera Natoländers kärnvapenprogram.

Det skälet uppger också flera statliga AP-fonder som anledning till svartlistningen av BAE Systems – men där går åsikterna isär. Tredje AP-fonden uppger att de inte har några problem med att investera i bolag som är involverade i kärnvapenprogram åt länder som ingår i icke-spridningsavtalet. Dit hör BAE Systems.

Eniga ledarsidor

Affärsvärldens nyhet har väckt stor uppmärksamhet. Moderata Svenska Dagbladets och liberala Dagens Nyheters ledarsidor drar sällan jämnt, men i den här frågan är de samstämmiga.

”Svenska storbanker svartlistar BAE Systems Hägglunds och BAE Systems Bofors, trots att deras verksamhet just nu bidrar mest för att skydda de principer bankerna säger sig värna”, skriver Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör i SvD, i en ledare där hon lyfter fram vilken betydelse de svenska vapnen har i Ukrainas försvar mot Rysslands aggression.

I DN frågar sig ledarskribenten Arvid Åhlund: ”Varför lägger AP-fonderna krokben för Sveriges försvar?”

”Pikant nog vägrar flera av de stora svenska bank- och pensionsfonderna fortfarande att investera i Bofors och Hägglunds som ett led i sina mycket trendkänsliga hållbarhetsstrategier”, skriver Åhlund som noterar att Sverige står på ”tröskeln till Nato – en ’kärnvapenallians’, enligt egen beskrivning”.

”Dålig affär”

Andra som har reagerat på texten är författaren och försvarsbloggaren Lars Wilderäng som poängterar att det har varit en dålig affär för pensionsspararna av AP-fonderna att svartlista BAE Systems då aktien är upp 77,5% sedan veckan före krigsutbrottet.

På plattformen X har ett inlägg från Amanda Wollstad, som är chefredaktör för borgerliga nättidningen Svensk Tidskrift och vice ordförande för Svenska Atlantkommittén, fått stor spridning.

”Bankernas agerande är svenskt hyckleri i sin allra fulaste form. Är det någonting anfallskriget mot Ukraina lärt oss är det att friheten och demokratin ytterst försvaras med vapen i hand. Den svenska vapenindustrin är en framgångssaga vi ska vara stolta över, i synnerhet nu”, skriver Wollstad.

Inlägget har delats av bland andra generalmajor Karlis Neretnieks, som tidigare var rektor för Försvarshögskolan, och Alexandra Ivanov Hökmark, som fram till nyligen var stabschef åt statsminister Ulf Kristersson.

Ansvaret hos AP-fondernas styrelser

Affärsvärlden har också sökt regeringen genom finansmarknadsminister Niklas Wykman för frågor om hur han ser på AP-fondernas inställning till investeringar i svensk försvarsindustri.

I ett mejl skriver statsrådets pressekreterare Victoria Ericsson att det för AP-fonderna inte finns ”rättsliga begränsningar som utesluter investeringar i försvars­industrin”. Utöver det uppger hon att de inte kan kommentera AP-fondernas investeringar.

”Det är styrelsen i respektive AP-fond som är ansvarig för att fondernas investeringar uppfyller lagstiftningens krav”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets