Fondförmögenheten på rekordnivå – har passerat 6 000 miljarder kronor

Vi utgången av andra kvartalet hade den totala fondförmögenheten i Sverige stigit till 6 032 miljarder kronor, en ökning med 324 miljarder jämfört med kvartalet innan. Det visar siffror från SCB.
Pengar
Foto: Pontus Lundahl / TT

”För första gången passerar fondförmögenheten 6 000 miljarder kronor. Trenden med historiskt stora nettoinvesteringar håller i sig sedan andra kvartalet 2020 i spåren av pandemin”, säger Marcus Lodén, statistiker på SCB.

Sammanlagt uppgick nettoinvesteringarna under kvartalet till 66 miljarder kronor. Hushållens nettoinvesteringar uppgick till 11 miljarder.

Sektorn där fondförmögenheten ökade mest var svenska finansiella företag. Där låg ökningen på 224 miljarder, varav premiepension utgjorde 93 miljarder.

Den fondkategori som hade starkast utveckling var aktiefonder, som ökade med 238 miljarder. Näst efter detta kom fond-i-fonder med en ökning på 41 miljarder, följt av blandfonder, med en ökning på 24 miljarder. Den svagast kategorin var räntefonder, som ökade med 4 miljarder.

Hushållens direktägda fondförmögenhet steg med 58 miljarder mellan första och andra kvartalet och uppgick till 1 098 miljarder kronor. Även sett till hushållssektorn var aktiefonder den starkaste kategorin, med en ökning på  37 miljarder. Samtidigt minskade värdet för hushållssektorns räntefonder med 1 miljard kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.