Fondförvaltare: Så har vi agerat på svängiga Stockholmsbörsen

Det har skakat på både Stockholmsbörsen och globala börser, skriver en rad fondförvaltare i sina rapporter för september månad. Lannebos förvaltare har minskat andelen aktier medan Carnegie Strategifond köpt mer i Investor och Holmen.
Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder och John Strömgren på Carnegie Fonder. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT och pressbild

I september kom ”till slut en korrektion på aktiemarknaden efter en lång period av uppgång”, skriver Lannebo Fonders fondförvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf i en uppdatering. Det finns flera förklaringar till nedgången på börsen den senaste tiden, anser duon. De lägger till att den främsta förklaringen är att börsen ”gått nästan osannolikt bra de senaste månaderna”.

Evergrande, inflation och produktionsstörningar är andra orosmoln. De har därför minskat aktieandelen i sin mixfond från 62 % till 50 %. De sålde bland annat av aktier i bostadsutvecklaren JM under månaden. De köpte också en del aktier i fönsterbolaget Inwido.

Gillar Hexagon på Stockholmsbörsen

Efter ett starkt år har börser runt om i världen ”tagit ett kliv tillbaka”, skriver Sten Linquist, Cecilia Persson och Erik Paulsson på Enter Fonder i sin septemberrapport.

Förvaltare tror på volatil börshöst

Förvaltarna av Enters Sverigefond lyfter bland annat fram Hexagon och skriver att bolaget ”är mycket väl positionerat för att ta vara på två starka trender – digitalisering och hållbarhet”.

Fondförvaltare har köpt i Investor

Skogsbolagen har haft det tungt på Stockholmsbörsen den senaste tiden och Carnegie Strategifond har under nedgången köpt på sig mer aktier i Holmen, skriver förvaltaren John Strömgren i en uppdatering.

Han har också köpt på sig mer aktier i investmentbolaget Investor.

Strömgrens kollega Simon Blecher skulle vara väldigt förvånad om inte börsen skulle falla 20-25 % inom 18 månader, har han sagt till Skandias podd.

Är du intresserad att läsa om fler fondförvaltares åsikter? Affärsvärlden intervjuar regelbundet förvaltare – så sent som häromdagen gav Odin Fonders Hans Christan Bratterud sin syn på bland annat Embracer, Troax och högt värderade serieförvärvare. Den artikeln hittar du HÄR. Och på tal om serieförvärvare så har Spiltan Fonders förvaltare av investmentbolagsfonden berättat varför han investerar i just bolag som har som affärsidé att förvärva andra företag. Den artikeln kan du hitta HÄR.