Fondförvaltare tror på positiv börsutveckling

Fondbolagens förenings Förvaltarbarometer visar att allt fler fondförvaltare tror på ljusare marknadsutsikter.
Fondförvaltare tror på positiv börsutveckling - soluppgang-stockholm-700_binary_6983623.jpg

Förvaltarbarometern, där fondförvaltare och experter svarar på frågor om hur de bedömer marknadsutsikterna och Stockholmsbörsens utveckling, stiger med 2 enheter i december, jämfört med föregående kvartal, och hamnar nu på 67.

På frågan om hur förvaltarna bedömer marknadsutsikterna i ekonomin i dagsläget svarar en klar majoritet av förvaltarna att marknadsutsikterna är positiva eller mycket positiva.

En majoritet svarar också att marknadsutsikterna kommer att vara bättre eller mycket bättre om ett halvår, jämfört med hur de är i dagsläget.

Samtidigt tror också en majoritet att börsen kommer utvecklas positivt både det närmaste halvåret och på två års sikt.

”Vi förväntar oss en positiv börsutveckling i början på det nya året. Efter det dramatiska fallet i ekonomisk aktivitet under våren – på grund av pandemin – befinner vi oss i början på en ekonomisk återhämtning. Vaccinering och avtagande smittspridning är två drivkrafter i återhämtningen. På lite längre sikt ser vi dock risk för en sämre utveckling på grund av tilltagande global skuldsättning i spåret av pandemin, men vi förväntar oss, som sagt, att 2021 börjar positivt”, kommenterar Stefan Kopperud, fondförvaltare Öhman fonder, i pressmeddelandet.

Även Pia Haak, Head of Asset Allocation Swedbank Robur, tror att 2021 kommer att bli ett år för återhämtning.

“Förutsättningarna finns där. Likviditetsstödet är stort från världens centralbanker kombinerat med finanspolitiska stimulanser. Det finns en god möjlighet till en uppgång som överraskar på uppsidan. Hållbarhet och klimatfrågan kommer vara än mer i fokus 2021 så att investera i bolag som ligger i framkant här eller som är på väg att genomföra en omställning ser jag som en vinnare”, kommenterar hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.