Fondjätten underviktar aktier – ratar svenska småbolag

Öhman Fonder menar att den makroekonomiska miljön är utmanande för riskfyllda tillgångar och har idag därför en lätt undervikt i aktier.
Öhman
Foto: Henrik Montgomery/TT

I  slutet av förra året hade Öhman Fonder en tydlig övervikt i aktier. Den har nu förbytts till en lätt undervikt, då fondbolaget under året succesivt minskat aktiedelen allokeringsportföljen.

”Den makroekonomiska miljön är utmanande för riskfyllda tillgångar som aktier och företagsobligationer och än så länge ser vi inte några signaler på att en vändning kommer det närmaste kvartalet. Marknaden har till viss del tagit höjd för ett sämre makroekonomiskt scenario i aktiekurserna, men vi är inte övertygade om att vi har sett botten än”, säger Erik Nilsson, allokeringsansvarig på Öhman Fonder, i en strategirapport.

Han menar även att det är mer sannolikt att de kommer att minska risken ytterligare i närtid.

”Just nu är det snarare större sannolikhet för att vi ytterligare minskar risken i portföljen om vi exempelvis ser ännu högre räntenivåer på svenska tioåriga obligationer eller en stark rekyl upp för aktiemarknader. Till exempel skulle vi kunna komma att minska aktieandelen ytterligare till förmån för räntepapper eller justera fördelningen mellan globala och svenska aktier”, säger Erik Nilsson.

Öhman Fonder har minskat exponeringen mot både svenska och globala småbolag och växlat över till större bolag. Dessutom har de avslutat exponeringen mot tillväxtmarknader, mycket på grund av Kinas respons på covid-19-viruset, med stora nedstängningar.

Framöver kan en tydlig bekräftelse på att realekonomin bromsar in ge en köpsignal, menar han.

”När vi får tydligare bekräftelse på att realekonomin bromsar in i form av minskad efterfrågan och en svalare arbetsmarknad är den spekulativa aktiemarknaden, som ju alltid blickar framåt, mer mottaglig för att måla upp en ljusare framtida konjunkturbild. I ett sådant läge tillsammans med återfunnen riskaptit borde svenska aktier ha potential till god avkastning. Svenska aktier tenderar att gynnas av allmänt högre riskaptit och gå bra när tillväxten är i en accelerationsfas, eftersom Stockholmsbörsen har en hög koncentration av verkstadsbolag”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets