Fondsparandet ökade hos Avanza i december

Nätmäklaren Avanza Banks sparare gjorde 81 500 fondaffärer per dag i december, vilket är 18% mer än i november. Jämfört med samma månad i fjol är det 26% färre affärer.
Fondsparandet ökade hos Avanza i december - 2
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Aktiefonder toppade köplistan hos Avanza i december. Försäljning skedde av korträntefonder, råvarufonder och Latinamerika- samt Afrika- och Mellanösternfonder.

”Fondspararna har varit defensiva under större delen av året och bidragit till en renässans för räntebärande placeringar. Begreppet TINA som åsyftar att det inte finns några alternativ till aktier har med största sannolikhet förpassats till historieböckerna. Samtidigt är det nu snart tre månader sedan vi såg årslägsta på börsen, vilket adderat viss riskvilja bland fondspararna som favoriserar globalfonder och Sverigefonder för andra månaden i rad. De två fondkategorierna lockar nämligen 7 av 10 köpkronor under december”, säger sparekonomen Nicklas Andersson.

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Korträntefonder (USD)
Sverigefonder Råvarufonder
Investmentbolagsfonder Latinamerikafonder
Turkietfonder Afrika och Mellanösternfonder
Europafonder Företagsobligationsfonder

Källa: Avanza

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco