Fondspararna flockas kring aktiefonder

Den svenska fondförmögenheten passerar 6 000 miljarder kronor för första gången någonsin i takt med positiva fondinflöden och stigande börser, enligt Fondbolagens förening.
Börsen, aktier, aktiefonder, blankade
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Nysparandet i fonder uppgick till totalt 21,5 miljarder kronor i april. Utvecklingen på de flesta av världens aktiemarknader positiv och aktiefonder uppvisade under månaden ett totalt nettoinflöde på 17,6 miljarder kronor. Störst var insättningarna i Sverigefonder, följt av globalfonder och Nordamerikafoder. Det skriver Fondbolagens förening.

Insättningar gjordes även i blandfonder, som såg ett totalt nettoinflöde på 3,7 miljarder kronor. Samtidigt såg långa räntefonder och hedgefonder nettouttag på 0,5 respektive 0,3 miljarder kronor.

Den samlade fondförmögenheten ökade under månaden med 128 miljarder kronor till rekordhöga 6 047 miljarder. Nettosparandet i fonder uppgår hittills i år till totalt 59,3 miljarder kronor. Samtidigt har 68,7 miljarder har nysparats i aktiefonder.

Fondförmögenhet, mdkr
  April 2021-04-30
Aktiefonder 3 933
Blandfonder 1 288
Långa räntefonder 505
Korta räntefonder 260
Hedgefonder 37
Övriga fonder 24
Summa 6 047

”I takt med stigande börser och positiva fondinflöden passerar nu den svenska fondförmögenheten 6 000 miljarder kronor för första gången någonsin. Vi fondsparare har fått ta del av en fantastisk värdeutveckling under åren och det visar verkligen värdet av att investera långsiktigt på de finansiella marknaderna. För tredje månaden i rad noteras nettoutflöden från branschfonder, som var omåttligt populära under 2020. Istället favoriserar spararna Sverigefonder och globalfonder under april. Globalfonder ger en god exponering mot branscher och regioner över hela världen, men missar ofta den svenska marknaden. I och med att Stockholmsbörsen avkastat väldigt väl historiskt tycker jag spararna gör helt rätt i att även välja in Sverigefonder i portföljerna”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Nettosparande fonder 2021, mdkr
  April Totalt 2021 jan-apr
Aktiefonder 17,6 68,7
Blandfonder 3,7 8,6
Långa räntefonder -0,5 -1,7
Korta räntefonder 0,2 -15,0
Hedgefonder -0,3 -1,9
Övriga fonder 0,9 0,6
Summa 21,5 59,3

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.