Fondsparare satsar på globalfonder – säljer av teknikfonder

I december köpte Avanzas kunder framför allt globalfonder, skriver nätmäklaren på torsdagen.
Avanza.
Avanza. Foto: Henrik Montgomery / TT
”När vi nu kan skönja målsnöret för börsåret blir det tydligt att vi går mot bästa dito sedan 2009. Mot bakgrund av det tycker jag det är klokt att fondspararna balanserar om i portföljen. Det gör de genom att favorisera Globalfonder som i december lockar närmare fem gånger så många sparkronor som den traditionella favoriten Sverigefonder”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära lockade tillsammans 6 av 10 fondkronor under månaden. Andra populära fondkategorier var Blandfonder och Nordamerikafonder.

”Blandfonder är den näst mest populära fondkategorin efter Globalfonder. Just blandfonder är ett
effektivt sätt att minska risken i sitt sparande utan att för den sakens skull lämna börsen, lite grann som att lätta på foten från gaspedalen”, säger Nicklas Andersson.

Säljlistan toppas av teknikfonder och fastighetsfonder seglar också upp på säljlistan efter att ha varit på köpsidan under en tid.

”Ifjol var sektorn iskall, men i år har den varit glödhet och fastighetsindex har stigit närmare 50 % inklusive utdelning. Därmed är det klokt att ta hem en del vinst”, avslutar Nicklas Andersson.

Avanza fortsatte att öka antalet fondkunder. I månadstakt var ökningen 1 % och i årstakt 34 %. Totalt har bolaget nu 1 018 400 fondkunder. Antalet fondaffärer steg 3 % mätt som månadstakt och ökade 13 % mätt som årstakt.

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Teknikfonder
Blandfonder Gröna energifonder
Nordamerikafonder Asienfonder
Sverigefonder Fastighetsfonder
Räntefonder (korta/långa) Rysslandsfonder
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.