Företagens ränteförväntningar har vänt uppåt

Ränteförväntningarna i näringslivet har visat en stor omsvängning sedan före sommaren och har vänt uppåt.

Företagen befarar nu att räntorna är högre om ett år men räknar med oförändrade räntor om tre månader.

Det framgår av SKOP:s senaste undersökning av företagens ränteförväntningar som genomfördes mellan den 8-15 oktober och som omfattade 600 företagare och företagsledare.

Skop:s långa index för företagens ränteförväntningar är nu +49,5. Det kan jämföras med +18,6 i den förra undersökningen i juni. SKOP:s ränteindex beräknas som skillnaden mellan dem som tror att räntorna blir högre respektive blir lägre om 12 månader.

57,3 procent av företagen tror att räntorna är högre om tolv månader (32,4). 7,8 procent tror på lägre räntor (13,8).

SKOP:s korta index för företagens ränteförväntningar är nu +11,8. Det kan jämföras med -14,9 i föregående undersökning. SKOP:s korta ränteindex beräknas som skillnaden mellan dem som tror att räntorna blir högre respektive blir lägre om tre månader.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.