Förlusttyngt Hifab till börsen

Det är ett bolag med ett förlusttyngt förflutet som Traction vill få in på börsen. Men enligt Tractions Anders Ekborg har det skett en vändning.

Traction iscensätter under fredagen en affär mellan två bolag som investmentbolaget kontrollerar. Börsnoterade IT-bolaget Thalamus lägger ett bud på projektledningsföretag Hifab, som är noterat på alternativa aktiemarknaden. Men de två bolagen har inte mycket gemensamt.

– Det här ska ses som en börsintroduktion av Hifab. Det finns inga tydliga synergier mellan de två bolagen, möjligen finns det vissa kostnadssynergier. Vår syn är att Thalamus är för litet för att hantera kostnaderna för börsnoteringen och då anser vi att det här är en bra väg att gå, säger Anders Ekborg, styrelseordförande för Thalamus och Hifab, till Affärsvärlden.

Enligt ett pressmeddelande stödjer ägare med två tredjedelar av rösterna affären i de två bolagen. I Thalamus har Traction 30 procent av ägandet och får även stöd av Thalten och P-O Andersson, menar Anders Ekborg.

Hifab kontrolleras av Traction genom dotterbolaget Edilen som äger två tredjedelar av Hifab. Traction äger i sin tur 67 procent av Edilen. Traction tog kontroll över Hifab under 2004, då man tillsammans med en ägargruppering tog makten. Hifab, som är noterat på alternativa aktiemarknaden, var fram till dess ägt av medarbetarna.

Men Hifab har dock ett förlusttyngt förflutet. Under de senaste fem åren har projektledningsföretaget visat röda siffror. Enligt bolagets senaste årsredovisning var nettoförlusten under fjolåret 1,3 miljoner kronor. 2006 var förlusten 13,3 miljoner kronor. Sedan 2003 har dessutom nettoomsättningen sjunkit från 472 miljoner till 369 miljoner kronor per år.

Anders Ekborg menar att förlusterna till stor del beror på en hög personalomsättning i Hifab, något som dock ska vara en löst fråga.

– När Traction gick in i Hifab 2004 införde vi en affärsmässighet i organisation, vilket en del anställda inte gillade och därför valde att lämna företaget. Men det är en avslutad fråga, säger Anders Ekborg, styrelseordförande för Hifab och Thalamus, och pekar på att projektledningsföretag visade en vinst under årets första kvartal.

– Vi gjorde en vinst under första kvartalet. Den är inte i partiet med vad vi hoppas, men det är en bättring. Hifab har goda möjligheter att växa organiskt både i Sverige och utomlands.

Thalamus har under de senaste åren skalat av verksamheten. I februari såldes bredbandsverksamheten Thalamus Operations till Bjäre Kraft. Thalamus vd Kristina Englund sa då till Affärsvärlden att försäljningen var ett led i ett strategiskifte, där bolaget skulle fokuseras på att leverera ”lösningar och konsulttjänster kring drift- och infrastruktur”. Men så blev det inte. Istället blir Thalamus nu en mindre del av den nya företaget.

Är Thalamus till salu?

– Vi har inga sådana planer just nu, men allt är till salu vid rätt pris, säger Anders Ekborg.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.