Förnyad rädsla för bobubbla

Bostadspriserna är på väg upp igen på en av världens dyraste bomarknader.

Enligt HSBC kan bopriserna i Australien ha ökat med 10 procent vid årets slut. I maj såg det ut som om bopriserna var på väg att stabiliseras, men statistik från juni och juli tyder istället på att priserna kommer att fortsätta uppåt. Det skriver CNBC.

– Samtidigt som vi fortfarande är av uppfattningen att Australien för närvarande inte har en bostadsbubbla, så verkar det troligt att det, om de nuvarande bostadsmarknadstrenderna kvarstår för länge, finns det en risk att en sådan blåses upp /…/ Ju längre boräntorna förblir låga, desto mer ökar denna risk, sade Paul Bloxham, chefsekonom för Australien och Nya Zeeland på HSBC.

Enligt HSBC är utvecklingen i Sydney mest bekymmersam. Här har priserna stigit 15 procent under de senaste 12 månaderna fram till slutet av juni, detta jämfört med ett genomsnitt på endast 7 procent i andra huvudstäder.

Oro för att utbudet inte ska kunna möta efterfrågan på Sydneys bostadsmarknad har drivit på priserna och samtidigt verkar förväntningar om prisökningar nu driva vinsterna, vilket HSBC menar är en av nyckelegenskaperna hos en bubbla.

Andra analytiker menar dock att det även tidigare har funnits flera indikatorer för en bobubbla i Australien utan att något har inträffat och att det inte finns några tecken på att denna gång skulle vara annorlunda.

Även HSBC flaggar för att det finns vissa faktorer som kan förhindra en eventuell bostadskrasch, bland annat att bostadsägarna i Australien tenderar att vara ganska rika och att bolånetagarna på senare tid har börjat amortera snabbare än nödvändigt.

Sedan 1997 har priserna i Australien mer än tredubblats på grund av höga inkomster, låga räntor och hög efterfrågan från Asien.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour