Försäljningen av smartphones minskar

Globala leveranser av smartphones pekar nedåt under det andra kvartalet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

De globala leveranserna av smartphones sjönk med 16 procent under andra kvartalet jämfört med samma period föregående år, enligt preliminär data från International Data Corporation.

Totalt levererades 278,4 miljoner smartphones under andra kvartalet i år. Nedgången var större jämfört med föregående kvartal, men var väntad av marknaden efter den globala nedstängingen på grund av pandemin.

Huawei levererade 55,8 miljoner smartphones under kvartalet, och kan därmed titulera sig som vinnare i antal levererade smartphones under kvartalet. Trots detta var det en nedgång med 5,1 procent jämfört med samma period föregående år. Huawei nådde även sin största marknadsandel någonsin på 20 procent.

Samsung kom på andra plats med 54,2 miljoner levererade smartphones och en marknadsandel på 19,5 procent. Dock minskade man leveranserna med 28,9 procent jämfört med samma period i fjol.

Apple kan stoltsera med en tredje plats med 37,6 miljoner sålda iPhones under kvartalet och en marknadsandel på 13,5 procent. iPhone-leveranserna ökade med 11,2 procent och var således den enda av de fem största aktörerna med positiv leveranstillväxt.