”Fortsatt hög aktivitet i svensk tillverkningsindustri”

PMI-total backade i januari för första gången på åtta månader. Indexet är dock på fortsatt höga nivåer och långt över historiska snittet.
”Fortsatt hög aktivitet i svensk tillverkningsindustri” - industri-affarsvarlden-700_binary_6868428.png

Sveriges inköpschefsindex för industrin minskade i januari till 62,4 från nedreviderade 64,7 i december. Trots minskningen är indexet långt över det historiska snittet på 54,4.

”Inledningen av 2021 visar på en fortsatt hög aktivitet i svensk tillverkningsindustri samtidigt som företagens produktionsplaner blivit mer expansiva, vilket tyder på en optimistisk syn om konjunkturen för det närmaste halvåret”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Samtliga delindex i PMI-total föll tillbaka i januari. Det största negativa bidraget stod delindex för sysselsättning för, med 1,1 indexenheter.

Samtidigt stiger indexet för tillverkningsföretagens produktionsplaner till nivåer som inte noterats sedan 2017. Indexet ökade från 68,5 i december till 72,5 i januari.

Prisindexet för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 78,4 i januari, vilket är den högsta nivån sedan 2004.

”Det står alltmer klart att den högre aktivitetsnivån i industrin och stigande globala råvarupriser har lett till ett ökat pristryck i producentledet, vilket på sikt även kan sätta avtryck i konsumentledet”, säger Jörgen Kennemar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets