Fortsatt lägre gruvinvesteringar

Tre av de största gruvproducenterna i världen har under den gångna veckan meddelat sänkta kapitalinvesteringsbedömningar för 2014 samt indikationer på ytterligare sänkningar kommande år.

Under gårdagen meddelade den brasilianska järnmalmsproducenten Vale att årets kapitalinvesteringar hamnar på 12,0 miljarder dollar, att jämföra med den ursprungliga bedömningen som låg på 14,8 miljarder dollar.

Vale uppgav tidigare i höstas att årets investeringar skulle bli 1-2 miljarder dollar lägre än ursprunglig bedömning, men nu blev det något mer än det. För nästa år ser bolaget ytterligare nedgång i kapitalinvesteringarna med drygt 15 procent.

I förra veckan meddelade BHP Billiton och Rio Tinto sänkta bedömningar för innevarande år, liksom lägre investeringar kommande räkenskapsår.

Trenden med lägre kapitalinvesteringar har pågått i flera år. För Vale blir 2015 fjärde året i rad med lägre nivåer.

Gruvbolagens kapitalinvesteringar har bland annat betydelse för de de svenska verkstadsbolagen Atlas Copco och Sandvik som har affärsområden riktade mot gruvnäringen.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.