Fortsatt minus på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen fortsatte på minus när ränteoron kopplade greppet om investerarna, men klarade sig ur ett europeiskt perspektiv hyfsat under tidig måndagseftermiddag. Astra Zeneca gick mot strömmen tack vare en rekommendationshöjning.

OMXS30 var ned 1,3 procent till nivån 1.408 vid 14-tiden, vilket var ungefär en halv procentenhet mindre än vad Euro Stoxx 50, FTSE 100, DAX och CAC40 tappade. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg kring 7,5 miljarder kronor, och USA-terminerna pekade ett par timmar före handelsstarten på nedgångar med 0,4-0,5 procent där.

Nedgångarna följer på New York-börsens stängning på mer än 2 procent minus i fredags, vilket i sin tur följde på ett Fedutspel om riskerna för att vänta för länge med att höja räntan. Detta drog tillfälligt upp de så kallade Fed funds-terminerna till en sannolikhet på 38 procent att Fed slår till med en räntehöjning i september, för att därefter falla tillbaka till 32 procent.

Några dagar tidigare låg sagda sannolikhet på bara strax över 20 procent, och på måndagen handlar det om 30 procent. Feds nästa räntemöte sker nästa tisdag/onsdag, och efter måndagen, med flera väntade tal från Fed-delstatschefer och en -guvernör, vidtar en tyst period.

På bolagsnivå backade samtliga aktier utom Astra Zeneca, som steg en halv procent efter att Jefferies höjde aktien till köp från behåll.

Mest, drygt 5 procent, backade SSAB under en dag där råvarubolagen utgjorde sämsta sektor i Europa. Arcelor Mittal, sektorns jätte, backade lika mycket som SSAB. Boliden backade drygt 2 procent, och Lundin Mining nästan 4 procent.

Allmänna verkstadsbolag klarade sig något bättre, med kvartetten Atlas Copco, Sandvik, SKF och Alfa Laval på mellan 1 och 2 procent minus. Alfa Laval låg längst ned i skaran, möjligen tyngt av att Wallenbergsfären halverade sitt innehav i fredags, något Swedbank ser som ett negativt tecken för aktien.

Förutom SSAB låg Fingerprint, minus drygt 4 procent, längst ned i OMXS30.

Bland aktier utanför OMXS30 steg exempelvis Mycronic och Qliro med 2-3 procent på köprekommendationer i Börsveckan respektive Dagens Industri.

På smallcaplistan lyfte specialistvårdkoncernen GHP 14 procent efter att ha fått plats i Börsveckans modellportfölj – specialistvård finns inte riktigt på politikernas radar när vinstbegränsningar diskuteras, heter det i tidningen – medan Garo tappade 8 procent på ett säljråd i samma tidning.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.