Fortsatt uppgång för bostadspriserna

Bostadspriserna fortsatte starkt uppåt i september, men med vissa undantag, skriver SBAB.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

SBAB Booli prisindex visar att bostadspriserna steg på bred front i september. Såväl priserna på lägenheter som på villor har stigit sedan årsskiftet. Mest har villapriserna stigit.

“Bostadspriserna fortsätter att stå emot coronakrisen med råge. De mycket låga bostadsräntorna och de åtgärder som vidtagits för att hålla uppe hushållens inkomster när arbetslösheten ökat, har helt klart bidragit till detta”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Undantagen från de breda uppgångarna i september är södra Sverige, där lägenhetspriserna föll svagt, och norra Sverige, där villapriserna föll tillbaka relativt mycket efter sommaren kraftiga uppgång och där även lägenhetspriserna föll något.

“Vi spådde redan i början av mars att bostadspriserna skulle stå emot coronakrisen väl så länge inte arbetslösheten skulle gå upp långt över 10 procent. Att de däremot skulle gå upp så här mycket förvånar mig dock lite”, säger Robert Boije i pressmeddelandet och fortsätter:

“Efter det temporära fallet i april då osäkerheten om pandemin var som störst och också stördes av de sociala restriktioner som infördes, är det möjligt att ”hemestern” och det kraftigt ökade hemarbetandet bidragit till ett ökat intresse för bostäder. Det senare kan också, tillsammans med en låg nyproduktion av villor sedan många år, vara en förklaring till att villapriserna stigit särskilt mycket.”

Han påpekar dock att det, trots återhämtning i ekonomin, finns risk för bakslag som kan komma att slå mot bostadsmarknaden. Huvudprognosen är mer eller mindre stillastående priser över lag under återstoden av hösten.

Lägenheter

Indexområde 1 månad 3  månader Hittills i år
Storstockholm 1,5% 4,0% 4,3%
Storgöteborg 0,8% 2,6% 2,6%
Stormalmö 1,4% 5,1% 8,6%
Norra Sverige 1,9% 6,3% 9,2%
Mellersta Sverige 0,5% 3,6% 8,1%
Södra Sverige -0,3% 3,4% 7,5%

 

Hus

Indexområde 1 månad 3  månader Hittills i år
Storstockholm 2,4% 4,8% 10,3%
Storgöteborg 0,4% 4,1% 8,2%
Stormalmö 2,9% 8,0% 12,4%
Norra Sverige -6,1% 4,0% 17,3%
Mellersta Sverige 0,1% 3,8% 11,8%
Södra Sverige -0,6% 2,2% 13,0%

 

     Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här