Förvaltare: Minskad risk för kraftiga räntehöjningar – vi ökar aktievikten

Lannebos fondförvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf har ökat i H&M och ABB men sålt aktier i en läkemedelsjätte.
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo,.
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

“Februari blev en dramatisk månad där avslutningen blev den dystrast tänkbara ur ett mänskligt perspektiv”. Så inleder Lannebo Fonders förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf sin månadsrapport för februari. De syftar så klart på Rysslands invasion av Ukraina.

I februari ökade förvaltarna aktievikten från 60 till 65% i sin mixfond.

“Givet händelserna i Ukraina menar vi att risken för kraftiga räntehöjningar har minskat vilket är positivt för aktier som tillgångsslag. Det är osannolikt att centralbanker stramar åt kraftigt när den ekonomiska och säkerhetspolitiska utvecklingen är så osäker som den är i dagsläget”, skriver duon.

I februari ökade de i ABB och H&M men minskade i Astra Zeneca.

Kavaljers fondförvaltare Peter Lindvall och Håkan Telander kallar i sin månadsrapport Rysslands invasion av Ukraina för en “humanitär katastrof”. De framhåller bland annat att Rysslands och Ukrainas eoknomier är små och har liten påverkan på både världsekonomin och deras bolags vinster.

“I vårt grundscenario kommer inte kriget inte att få ytterligare spridning. Vi räknar med att konflikten på något sätt inom en rimlig tid kommer att lösas eller mattas av. Antingen genom att endera parten tvingas att ge sig eller genom en förhandlingslösning”, skriver de.

Affärsvärlden intervjuade häromdagen TIN Fonders förvaltare Erik Sprinchorn. När han fick frågan om vad han tror om börsen framåt, blev svaret:

”Nu har vi en dragkamp mellan positiva och negativa faktorer. Rent generellt är det ju ett helt annat värderingsläge på börsen, och i synnerhet i de segment vi investerar i. När saker sker snabbt är det extra svårt att hitta rättvisa värderingar, både i absoluta och relativa tal. Det är en utmanande tid, men någonstans kommer vi hitta stabil mark och därifrån ser det relativt optimistiskt ut. Det finns ett geopolitiskt bullcase i detta. Varje dag som Ukraina står emot så talar det för en bättre världsordning framöver.”

Du hittar hela artikeln med Sprinchorn genom att trycka här.

Vill du istället hitta dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen? Då ska du klicka dig in på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.