Förväntningarna på bostadspriserna sjunker kraftigt

Bostadsprisförväntningarna sjunker, enligt Erik Olsson Bostadsindex, men i ljuset av de stora prisuppgångarna och den politiska osäkerheten är det snarast starkt att prisförväntningarna ändå ligger på en nivå som är jämförbar med tiden innan pandemin, menar fastighetsförmedlaren.
Erik Olsson fastighetsförmedling, boprisförväntingarna
Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Enligt Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, har visningsbesökarnas boprisförväntningar sjunkit ordentligt. Nettot har nu sjunkit med 25 enheter till 21%, en nivå som är jämförlig med tiden innan pandemin.

”De sänkta prisförväntningarna avspeglas i en osäkerhet i hela samhället om vilken effekt pandemin får på våra liv framöver och hur räntorna utvecklas. Ett oklart politiskt läge och utspel med åtgärder som ökar boendeutgifterna för att dämpa ökningen av bolånen och höstens kommande utbudsökning som måste mötas av större efterfrågan ökar osäkerheten nu. Det är snarast starkt att prisförväntningarna är lika höga nu som innan pandemin, trots att vi redan har haft stora prisuppgångar sedan dess”, skriver Erik Olsson.

Samtidigt visar indexet att visningsbesökarna räknar med en oförändrad rörlig bolåneränta på 2,38%, en liten uppgång från första halvåret.

EOBi pekar samtidigt på att trendbrottet med en paus i ökningen av belåningsgrad det senaste halvåret är över. Nu räknar bara 12% med att ha en belåningsgrad på maximalt 50% och andelen som planerar att belåna över 70% har ökat från drygt 40% senaste halvåret till ovanligt höga 69% , vilket enligt Erik Olsson är oroväckande i och med räntekänsligheten som den låga kalkylräntan skapar.

”Den låga kalkylräntan och högre belåningsgrad ökar räntekänsligheten på bostadsmarknaden och i ekonomin i övrigt. Flera års unikt låga räntor med ökade bostadspriser och bostadslån har gjort räntan ändå viktigare för bostadsmarknaden”, skriver de.

Samtidigt visar  ”Erik Olsson Skräckindex” som mäter nervositeten i marknaden att visningsbesökarnas riskbenägenhet har sjunkit sedan i våras, men att de fortfarande är villiga att chansa lite mer än vanligt. Nu är det 59% (41% i maj) av de som både köper och säljer som säljer först.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets