Förvirrande boprissiffror – därför visar de så olika

När Mäklarstatistik och Valueguard presenterade sina nya siffror för utvecklingen på den svenska bostadsrättsmarknaden i juli pekade statistiken åt diametralt olika håll. "Det här oroar människor när priserna svänger så här kraftigt fram och tillbaka", säger Per-Arne Sandegren, statistikansvarig på Mäklarstatistik, till Affärsvärlden.

Klockan 07.00 på fredagsmorgonen släppte Mäklarstatistik sina siffror som visade att priserna på bostadsrätter fallit med 1 procent i juli, sett till riket som helhet. Prisutvecklingen i Storstockholm var densamma, enligt Mäklarstatistik.

Två timmar senare släppte Valueguard sina siffror för samma månad. Enligt dem hade priserna på bostadsrätter stigit med 2,9 procent under juli. I Stockholm var prisuppgången än större: 3,5 procent.

Hur kan statistiken visa så olika, finns det säkert flera som undrar? Det beror på olika sätt att mäta.

Grunden är densamma. Både Mäklarstatistik och Valueguard utgår från försäljningen av bostadsrätter från cirka 90 procent av alla mäklade försäljningar.

För att få fram månadssiffran jämför Mäklarstatistik ett viktat medelvärde under en tremånadersperiod med den närmast föregående. För juli månad jämfördes exempelvis april-juni 2016 med maj-juli 2016.

Valueguard å sin sida jämför juli med juni. Dessutom använder de en så kallad hedonisk beräkningsmodell. Förenklat innebär det att man tar hänsyn till en rad variabler som lägenheternas storlek, läge, våningsplan, månadsavgift med mera, så att indexet inte påverkas av att det exempelvis säljs få centrala lägenheter en viss månad. Man skulle kunna säga att indexet visar hur en genomsnittlig lägenhet ändras i pris från månad till månad, i likhet med andra index som till exempel konsumentprisindex.

– För två månader sedan visade Valueguards siffror på en kraftig nedgång. Nu visar deras index på en kraftig prisuppgång. Jag vill inte recensera deras mätningsmodell men det är inte så här den underliggande bostadsmarknaden fungerar, säger Per-Arne Sandegren.

Han menar att det i stället rör sig om naturliga säsongsmönster. 

Valueguards vd Lars-Erik Ericson anser att juli är en osäker månad rent statistiskt.

– Man bör tolka juli-siffrorna med viss försiktighet eftersom de bygger på affärer som är gjorda under semestertider. Vi bedömer också att införandet av amorteringskravet påverkat marknaden och det vi ser nu kan vara en rekyl på det, säger han.

Lars-Erik Ericsson rekommenderar att man avvaktar tills dess att bostadsmarknaden kommit igång efter sommaren och ser hur prisbilden har utvecklats fram till dess.

 

 

 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF