Frågorna som Yellen borde kunna ge svar på

På onsdagen går ordföranden för USA:s centralbank, Janet Yellen, till kongressen och lämnar över Feds penningpolitiska rapport. Finanssajten Marketwatch har fem frågor som de skulle vilja att Yellen kunde besvara.

Världsekonomin har definitivt mått bättre än i februari 2016. Börserna likaså. Var det verkligen så klokt att höja USA:s styrränta den där onsdagen i december? Ångar Janet Yellen rent av sitt beslut?

Amerikanska finanssajten Marketwatch listar fem frågor som de vill att Fed-chefen svarar på.

1.
Har den ekonomiska synen verkligen förändrats så dramatiskt på två korta månader? Eller var er prognos felaktig och tidpunkten illa vald?

Sedan räntan höjdes har världens börser rasat, obligationsräntor fallit, kreditspreaden vidgats och terminsmarknaden så gott som eliminerat sannolikheten för fler räntehöjningar i år.

2.
Tror ni verkligen att löner driver inflation, att företag passivt höjer priset de betalar för arbetskraft i hopp om att de kan förpassa högre kostnader till konsumenter?

Yellen hänvisar ofta till sjunkande arbetslöshet som ett förebud till nära förestående löneökningar och antyder att högre löner kommer att trycka upp priserna.

3. Kan ni förklara dikotomin? Och vidare, vill ni kommentera värdet av framtidsprognoser om de ni pratar med inte lyssnar?

Fed slutade med sitt stödköpsprogram och annonserade räntehöjning. Därpå rullades datumet framåt allt eftersom 2015 fortlöpte. Finansmarknaden hade en egen uppfattning och vägrade ta till sig Feds prognoser.

4.
Hur kan ni förklara frikopplingen mellan er inflationssyn och allmänhetens, särskilt i ljuset av era väl kommunicerade förväntningar?

Fed förväntar sig att den övergående effekten av låga oljepriser ska sudda ut årliga inflationskalkyler, men det har inte inträffat än. Inflationsförväntningarna fortsätter att falla.

5.
Ni har sagt att allting, inklusive negativ ränta, skulle upp på bordet om USA:s ekonomi blev sämre. Vad är er bedömning av negativa räntor, baserat på europeisk erfarenhet? Börjar Fed överväga sådana i USA?

Räntan på de flesta europeiska länders två- och femåriga statsobligationer är negativ. Runt 5 500 miljarder dollar i statsobligationer har nu negativ ränta, enligt Financial Times.

Vidare frågar sig skribenten om Yellen någonsin kunnat tänka sig att den dag skulle komma då USA och andra utvecklade nationer skulle upptäcka att nollräntor var otillräckliga för att lösa uppgiften.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.