Från tragedi till komedi

Det grekiska dramat har bytt skepnad. Represenatanter för IMF hörs allt oftare gå den förre finansministern Yanis Varoufakis till mötes.

Den 25 ­januari 2015 hade vänsterradikala Syriza vunnit parlamentsvalet i Grekland, och Yanis Varoufakis hade ­utsetts till finansminister. Hans viktigaste uppgift var att omförhandla det ­drakoniska sparpaket som EU-gruppen infört som villkor när Grekland för andra gången fick nya nödlån för att rulla sin utlandsskuld. Åtstramningarna i den grekiska ekonomin hade lett till att BNP rasat med 28 procent på tre år, medan arbetslösheten ­stigit till 27 procent och ungdomsarbetslösheten till 65 procent. Pensionerna hade sänkts med 40 procent och det grekiska folket led under den svångremspolitik som dikterats av den så kallade Trojkan.

Under flera år hade teknokrater från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken ECB, och internationella valutafonden IMF anlänt till Atens flygplats, för att under ­poliseskort transporteras i svarta Mercedesbilar till de olika ministerierna där de förhörde valda ministrar och dikterade den politik som skulle föras.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets