Frankrike börjar ge Astra Zenecas coronavaccin till äldre över 65

Frankrike ändrar sin inställning till Astra Zenecas coronavaccin och börjar nu vaccinera personer över 65 år med vaccinet. Detta efter att ytterligare kliniska data visat effektivitet hos personer i den övre åldersgruppen, rapporterar Financial Times.
Foto: Astra Zeneca
Inställningen förändrar Frankrikes ståndpunkt från början av året och deklarerades av hälsoministern Olivier Véran under en intervju med fransk tv på måndagen. Hälsoministern påpekade att beslutet tas efter rekommendationer från en expertpanel som ger råd till den franska regeringen.

”The Haute Autorité de Santé anser nu att samtliga tre vaccin som är tillgängliga i Frankrike har anmärkningsvärd effektivitet för att skydda människor mot risken för allvarliga former av covid-19”, sade han.

Frankrike kommer från och med nu vaccinera personer upp till 74 år med Astra Zenecas vaccin. Pfizers/Biontechs och Modernas vaccin är fortsatt reserverat för dem som är över 75 år. De tidigare restriktionerna för Astra Zenecas vaccin saktade ned Frankrikes vaccinationsprogram och innebar att vaccinet lades på hög. Fram till i måndags har endast 24 procent av de totalt 1,1 miljoner doserna som levererats använts.

Lagret av vaccin växer även i länder som Tyskland, Italien och Spanien där restriktioner införts kring ålder för användningen av Astra Zenecas vaccin.

Vad som står bakom expertpanelens nya inställning är oklart. Under tisdagen väntas panelen redovisa detaljerna bakom resonemanget.